Ismeretlen tettesek Budapest Főváros helyi önkormányzati adófizetési kapuja címmel hamis internetes felületet hoztak létre. Az egyik legnagyobb elektronikus szállásfoglaló cég levelezési rendszerén keresztül arra szólították fel a Budapesten megszálló vendéget, hogy turisztikai adót fizessen a honlapon keresztül. A visszaélésről bejelentés érkezett közölte a Fővárosi Önkormányzat.

Budapest,,Hungary.,May,,2019.,Travel,Around,The,World,With,Airbnb.
Fotó: Shutterstock

A csalók azt terjesztették, hogy az mértéke 1000 forint/fő/vendégéjszaka.

Budapest Főváros Önkormányzata nem szed adót a fővárosban szállást foglalóktól. 

Idegenforgalmi adót a bérlemény helye szerint illetékes kerületi önkormányzat, a helyi adókról szóló törvény alapján kizárólag a szállásadóktól szed.

A Budapest hivatalos címerének jogosulatlan használatával az angol nyelvű  weblap azt a hamis látszatot kelti, mintha a Fővárosi Önkormányzat hivatalos weblapja lenne, holott Budapest Főváros Önkormányzatának nincs köze a szállást foglalókat érintő adó megfizetésére felszólító weblaphoz.

Budapest Főváros főjegyzője csalás bűntettének alapos gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben, és kezdeményezte, hogy a rendőrség intézkedjen az üzemeltetőnél a honlap felfüggesztéséről. 

Túl sok az új airbnb-ző és a feketéző – az adóhivatal mindenkit utolérhet

Túlkínálat alakult ki a budapesti Airbnb-piacon, ahol a szállások száma jóval nagyobb mértékben nőtt, mint a vendégforgalom, emiatt pedig zuhant a jövedelmezőség. Ráadásul komoly gond, hogy sok a feketéző, köztük az új és a csak alkalmanként piacra lépő házigazda.