Novemberben is érzékelhetően csökkent az Ausztriában dolgozó magyarok száma – ez derül ki az osztrák társadalombiztosító friss adataiból. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az Österreichische Sozialversicherung csak a bejelentett, teljes állásban foglalkoztatottakat veszi számba.

ausztria
Elhagyják a magyarok Ausztriát: egy hónap alatt ezren távoztak az osztrák munkaerőpiacról. Fotó: Shutterstock

Ezzel már negyedik hónapja tart a magyar szempontból kedvező munkaerőpiaci folyamat, a csökkenő trend ugyanis még augusztusban kezdődött. 

Ez alatt az idő alatt mintegy 8000 magyar állampolgár hagyta el Ausztriát. 

Arról nem szól a statisztika, hogy a távozó magyarok hová teszik át a székhelyüket, de tény, hogy a nyár utolsó hónapjához érve még 126 656 főből állt a magyar kolónia, amely november végére 118 930-ra apadt. A legnagyobb esés októberben következett be, amikor egyetlen hónap leforgása alatt 4494 magyar lépett ki Ausztriából. Ehhez képest a november jóval kisebb, de még mindig markáns csökkentést hozott: 994 honfitársunk döntött úgy, hogy nem dolgozik tovább az osztrákoknak, ez közel egy százalékpontos mínusz.

Miért csökken az Ausztriában dolgozó magyarok száma?

A tavaly novemberi bázist vizsgálva már kevésbé pozitív a kép. Egy évvel ezelőtt még csak 111 410 magyart tartottak nyilván az osztrák munkaerőpiacon. Ehhez képest a mostani 118 930 szűk 7 százalékos növekedés. Viszont arra is érdemes felhívni a figyelmet, hogy miközben 2023 októbere és novembere között mintegy 1000 fős csökkenés ment végbe, 2022 októbere és novembere között mindössze 385-en döntöttek a távozás mellett. Vagyis jelenleg határozottan gyorsabb a zsugorodás.

Egyébként a feltételezés szerint az ausztriai magyar munkavállalók fogyatkozása leginkább az osztrák ciklikusságára vezethető vissza. A leginkább emberigényes szektor a mezőgazdaság és a turisztika. Az előbbi téli álmát alussza, az utóbbi pedig most kezd éledezni, jön a téli szezon. Könnyen lehet, hogy a rohamtempóban fogyó ausztriai magyarok jelensége mögött éppen az a fő mozgatórugó, hogy az ezekben az ágazatokban a kenyerüket kereső foglalkoztatottak egy részét átmenetileg kijelentették. 

Az igazi vízválasztó a december lesz, addigra ugyanis beindul a síidény, és a vendéglátásnak szüksége lehet az extra munkaerőre. Ezt tavaly a számok is visszatükrözték: akkor novemberről decemberre több mint ezer új magyar dolgozót szívtak fel az osztrák munkaadók. Kérdés, hogy ez az idén is megismétlődik-e.

Ausztria elszívja a magyar munkaerőt

Esély van rá, ugyanis az osztrák munkaerőpiac kifejezetten vadássza a magyar munkaerőt. Tömegével van rá példa itthon, hogy ausztriai állásokra különböző ügynökségek kifejezetten magyar munkaerőt toboroznak. Ez káros a magyar gazdaság számára, hiszen komoly emberhiány mutatkozik számos, főképp fizikai, kétkezi munkakörben. Márpedig az osztrákok főképp ilyen feladatokra alkalmazzák a magyarokat. Ezért aztán az osztrák és a magyar munkaerőpiac éles versenyben áll egymással.

Jól mutatja, mennyire extrém a magyar munkavállalók száma Ausztriában, hogy novemberben összesen 983 699 külföldi munkavállalót regisztráltak az osztrák munkaerőpiacon. A 118 930 fős hazai populáció tehát azt jelenti, hogy minden nyolcadik nemzetközi dolgozó magyar volt Ausztriában. De a csökkenésnek köszönhetően legalább már nem a magyarok vannak a legtöbben a sógoroknál, az előző hónapban ugyanis a németek csaknem elérték a 124 ezer főt.

Ki kell bírni: még pár év, és ugyanannyi lesz a fizetés Magyarországon, mint Ausztriában

Bőven látótávolságon belül lehet Magyarországon az osztrák és a német átlagbérek elérése. Ennek most kiszámolták a pontos időpontját.