A kormány és a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) együttműködésének köszönhetően az elmúlt hét évben megduplázódott a horgászok száma: az ország legnagyobb civil szervezetének több mint 800 ezer tagja van – mondta a miniszterelnök főtanácsadója, Nyitrai Zsolt pénteken a Facebook-oldalán megjelent videóban.

Daily Life In Colombo
Az új horgászokmánnyal egyszerűbb lett az ügyintézés.
Fotó: NurPhoto via AFP

Nyitrai Zsolt a videóban rámutatott: a horgászok érdekét szolgálja, hogy a kormány megszüntette a kereskedelmi célú halászatot a természetes vizeken, visszaszorította az orvhalászatot, a Mohosz lett a legtöbb vízfelület kezelője, az új horgászokmánnyal egyszerűbb lett az ügyintézés, modern eszközökkel segíti a halőrzést, és támogatásokat biztosít a horgászegyesületeknek.

Hozzátette, hogy a szervezettel együtt dolgozik a kormány a nemzeti horgászturisztikai stratégián, amelyet még 2024 első felében elfogadhatnak. Ezután – a remények szerint – fokozatosan megvalósulhatnak azok a fejlesztések, amelyek a horgászok kényelmét, a szabadidő méltó körülmények közötti eltöltését szolgálják.

Öröm a pecásoknak: nem emelik jövőre a horgászjegyek árát

Az idei jelentős emelés után jövőre változatlan marad az állami horgászjegyek ára, az agrártárca pedig célzott támogatással segíti a Velencei-tó őshonos halállományának újraépítését.

Magyarország kormánya azon dolgozik, hogy a legnagyobb civil szervezet idén is tovább tudjon fejlődni. Minden horgásznak jó fogást kívánok 2024-ben is! Görbüljön! – mondta Nyitrai Zsolt.

A videóban Szűcs Lajos, a Mohosz elnöke azt mondta, hogy az általa vezetett szervezet 2014 óta stratégiai partnere a kormánynak, és az elmúlt tíz évben sok sikerük volt, például az ország legnagyobb civil szervezetévé váltak. A horgászturisztikai stratégiáról azt közölte, hogy ennek elfogadása után a horgászok jobb körülmények között horgászhatnak.

Megjegyezte, hogy a jövő évben elindítanak egy applikációt, amely a horgászok mindennapjait segíti majd.

Továbbra is nagyon kevés halat eszünk, messze a világátlag fele alatt

A horgászoknak viszont a halastavakból is jóval több hal jutott.