Drasztikus mértékben megugrott a Magyarországon kibocsátott bankkártyákkal végrehajtott, nagy összegű vásárlások értéke 2023 első három negyedévében – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

An,Elegant,Man,Is,Shopping,With,Credit,Card,In,Boutique.
Fotó: Shutterstock

A jegybank statisztikái szerint a múlt év első kilenc hónapjában 

az itthon kibocsátott bankkártyákkal már közel 275 ezer olyan vásárlási tranzakciót hajtottak végre, amelynek az értéke meghaladta az egymillió forintot: ez pedig közel 75 százalékos ugrás az egy évvel korábbi 157,3 ezerhez képest.

A nagy összegű vásárlási műveletek összértékénél még nagyobb ugrást mért az MNB: ez múlt év január eleje és szeptember vége között már meghaladta a 900 milliárd forintot, ami több mint a duplája az egy évvel korábbinak. (Mindez persze azt is jelenti, hogy az egy tranzakcióra jutó átlagos összeg is emelkedett 2022 első három negyedévéhez mérten a nagy összegű kártyás vásárlásoknál.)

 

A milliós tranzakciók értékének és számának ugrása azért is különösen figyelemre méltó, mert az összes kártyás vásárlásnál az utóbbi időszakban már lassult kissé a növekedés ütembe a korábban megszokotthoz képest. A múlt év harmadik negyedében regisztrált 4405,3 milliárd forintnyi (bel- és külföldi) kártyás vásárlás értéke 17,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, miközben a műveletek száma még ennél is lassabb ütemben, 12,2 százalékkal emelkedett.

 

A nagy összegű kártyás vásárlások gyakoriságának látványos növekedése ellenére – amely elsősorban az elektronikus fizetési forgalom és az elfogadói hálózat fejlődésének köszönhető – a teljes forgalomban képviselt súlyuk változatlanul nagyon alacsony szinten mozog: az egymillió forint feletti műveletek darabszám szerinti részesedése a 0,1 százalékot sem éri el, miközben a százezer és egymillió forint közöttieké is csak 0,7 százalék. A torta legnagyobb, közel 79 százalékos szeletét – nem meglepő módon – a legfeljebb tízezer forintos értékű vásárlások adják, és arányuk a mobilfizetéses technológia gyors terjedése és az elfogadói hálózat bővülése miatt feltehetően a jövőben sem csökken.