A szlovén tulajdonú Andrada csoport 13 milliárd forintos beruházással csúcstechnológiás üzemet hoz létre zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására Sóskúton – közölte a vállalatcsoport az MTI-vel. A hírből nem derül ki, hogy a társaság mit ért zöld energiatároló rendszeren. Korábbi cikkeinkből viszont igen.

The EVs Queen / Youtube
Dongfeng Nammi 01 EV.
kína,elektromos,eletric,car,autó
Az autóipar a nyertese lehet az akkumulátorok újrahasznosításának.
Fotó: The EVs Queen / YouTube

Az Andrada 160 új munkahely létrehozását tervezi az üzemben, ahol képzett magyar szakembereket fognak alkalmazni. A működés a tervek szerint az engedélyek megszerzése után, február végén indul. A létesítmény vízfogyasztása elhanyagolható lesz. 

Ez az eddigi legnagyobb szlovén beruházás Magyarországon.

A vállalat mechanikus módszerekkel dolgozza fel a már inaktív zöldenergia-tároló rendszereket, tűz- és robbanásbiztos technológiával. Mint közleményükben írják, biztonságosan és tisztán nyerik ki az újrahasznosítható fémeket az alkatrészekből. 

A folyamat végére újrahasznosíthatók lesznek az aktív katódanyagok: a nikkel, a mangán és a kobalt, az alumínium, a réz és az acél.

Hasonló mechanikus technológia már több mint harminc európai helyszínen működik biztonságosan és környezetkímélő módon, Németországtól Svájcon át Franciaországig. Az Andrada e technológiának egy innovatív, továbbfejlesztett változatát alkalmazza. Közleménye idézte Peter Tibaut, az Andrada ügyvezető igazgatóját, társtulajdonosát, aki hangsúlyozta, cégük kiemelkedő európai szereplője lesz a zöldátalakulásnak. 

Az újrahasznosítás a valóban fenntartható, körforgásos autóipar utolsó fontos láncszeme. Technológiájuknak köszönhetően a zöld energiatároló rendszerekben használt, stratégiai fontosságú anyagokat korlátlan alkalommal újra fel lehet használni. Ezzel a magyarországi gyártók segítséget kapnak a helyben történő újrahasznosításhoz. Az Andrada folyamatosan vizsgálja több további magyarországi telephely létesítésének lehetőségét. Rövidesen Spanyolországban is üzemet hoz létre.

Felsőzsolca is a listán volt

A társaság 2023. szeptember 21-én azt tette közzé a honlapján, hogy „a szlovén autóipari vállalkozók tulajdonában lévő magyar Andrada a helyi közösség és más magyarországi érdekelt felek igényeire reagálva úgy döntött, jelentősen korszerűsíti korábbi környezetvédelmi engedélykérelmét. (…) Ezt követően az Andrada az észak-magyarországi Alsózsolcán tervezi a hazai gigagyárakból származó Li-ion akkumulátorok és Li-ion hulladékok high-tech újrahasznosítását. Így helyben nyeri ki a hulladékból az új Li-ion akkumulátorok gyártásához szükséges kulcsfontosságú alapanyagokat. (…) A technológiával és az üzleti terveivel kapcsolatos részleteket közli, miután minden engedélyt megkapta a működéséhez.”

Októberben helyi tudósítás alapján azt írta a Világgazdaság, hogy a cég visszavonta a felsőzsolcai engedélykérelmét, és nincs engedélyezési eljárás. Ehelyett környezeti hatásvizsgálatot kért, ami sokkal szigorúbb. A településen nem mindenki örült a terveiknek.