Közélet

Ismét lakossági fórumot tartottak Alsózsolcán az akkumulátor-újrahasznosító ügyében, sok mindenre fény derült

A településvezetők azt állították, hogy a többszöri tárgyalás után sem tudták, hogy akkumulátor-újrahasznosító üzemet kíván létesíteni az Andrada a helyi ipari parkban.

Nem először rendeztek lakossági fórumot Alsózsolcán, az újabb meghallgatásnak többek között az volt a célja, hogy tájékoztatást adjanak az Andrada Group Kft. veszélyeshulladék-feldolgozó és -tároló üzem helyi létesítéséről. A tervezett akkumulátor-újrahasznosító ügyében tartott fórumon az önkormányzat vezetői elismerték, hogy 

többször tárgyaltak az Andrada képviselőivel, de ahogy a település jegyzője fogalmazott „azt sem tudták miről tárgyalnak”.  

20231003 AlsózsolcaLakossági fórum AlsózsolcaiKözösségi Ház és Könyvtárban, amelynek az volt a célja, hogy tájékoztatást nyújtsanak az Andrada Group Kft. veszélyes hulladék feldolgozó üzem helyi létesítésével kapcsolatos jelenlegi helyzetről.Fotó: Ádám János ÁJ Észak-MagyarországKépen: Márton Sándor, tűzvédelmi szakember
Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország

A Boon beszámolója szerint a fórumon Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési képviselője felszólalásában elmondta, hogy az alsózsolcai ipari park magántulajdonban van. Az ipari park tulajdonosai keresték meg a céget, majd mutatták be őket az önkormányzat vezetőinek, akikkel többször is tárgyaltak. Az Andrada képviselője korábban úgy nyilatkozott: 

az önkormányzat vezetői kifejezték befogadási szándékukat. Ezt a keddi fórumon cáfolta a polgármester és a jegyző is. Felszólalásukban elismerték ugyan, hogy több alkalommal volt egyeztetés a céggel, de csak angol tolmácson keresztül tudtak tárgyalni, és a jegyző szerint mindösszesen annyi derült ki számukra, hogy „valamit szeretnének csinálni”.  

„Igyekeztem az üggyel kapcsolatos információkat begyűjteni, hogy önökkel megosszam azt, amit tudok. Alsózsolca önkormányzatának nincsen saját ipari parkja, mert a korábbi önkormányzat eladta egy magánszemélynek, és jelenleg is magántulajdonban van” – közölte Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. A politikus megismételte, hogy

a cég visszavonta az engedélykérelmét, és nincs eljárás, hanem környezeti hatásvizsgálatot kértek, ami sokkal szigorúbb. 

„Úgyhogy nem egészen értem, hogy mi is a célja ennek a lakossági fórumnak. Engem nem kérdezett meg senki, és nem hívtak meg a tárgyalásokra, azaz nem vagyok ügyfél. Annak ellenére, hogy nekem országgyűlési képviselőként nincs fontosabb, mint a magyar emberek érdeke és élete. Hiszen magam is ebben a térségben élek, és mindent meg fogok tenni az alsózsolcaiak biztonsága és egészsége érdekében!” – mondta.

Szilágyi László polgármester a tárgyalásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: „Elmondta, mi bólogattunk, mert amit fordítottak, azt értettük, de javarészt az egészet nem.” Ezért azt kérték az Andradától, küldjék meg írásban, mit szeretnének megvalósítani, amit a cég elmulasztott. A településvezetők azt állították, hogy a többszöri tárgyalás után sem tudták, hogy akkumulátor-újrahasznosító üzemet kíván létesíteni az Andrada a helyi ipari parkban. Pontosabban nem értették a technológia lényegét.

 

alsózsolca ipari park polgármester akkumulátor
Kapcsolódó cikkek