Minden korábbi várakozást felülmúltak a tavaly tavasszal megjelent ország- és vármegyebérletek értékesítési számai. Az összes eledott, több mint négymillió eladott bérlet közel kétharmada vármegyebérlet volt. Tolna megyében több mint hatvanezret adtak el az új bérletekből – írta meg a teol.hu. 

a20230428_MAV_bejelentes_jegyvasarlas_varmegye_berlet_fg_fmh
Megéri vármegye- vagy országbérletet venni, olyanok is megvették, akik korábban inkább jegyet vásároltak.
Fotó: Fehér Gábor/MW (illusztráció)

Területi összevetésben ez a szám nagyjából arányos a hazánk más részein eladott bérletekével, figyelembe véve, hogy Tolna az ország második legkisebb megyéje. 

Az új bérletfajták közül a kedvezményes, 1890 forintba kerülő országbérlet örvend a legnagyobb népszerűségnek, ez a teljes értékesítés 30 százalékát teszi ki. A vármegyebérletekből legtöbbet, összesen több mint háromnegyedmilliót a főváros környékén vásároltak. Az új bérletek főként azért népszerűek, mert nincsenek egy-egy járathoz, vagy szolgáltatáshoz kötve.

Népszerűbb lett a tömegközlekedés – derült ki a MÁV válaszából –, közlésük szerint ugyanis szép számmal akadnak olyanok, akik a helyközi közlekedésben korábban nem használtak bérletet, ám az új díjtermék hatására már megvették, megéri így utazniuk.

Az új bérletet rengeteg tanuló veszi igénybe, jelentős részük még a nyári időszakra is megváltotta, pedig a diákok korábban nyaranta szinte eltűntek a bérletesek közül. Ez a már említett korlátlanságának és árának volt köszönhető, hiszen a korábbi diákbérletek csak az iskola és a lakóhely között voltak érvényesek.