BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üdvözli a Versenyhivatal a bankok hitelezési versenyét

A GVH üdvözli a hitelezési piacon folyamatosan élénkülő piaci versenyt, azzal ugyanis a hitelfelvevők jobban járnak, valamint a hitelezés bővülése hozzájárulhat a gazdasági növekedés helyreállításához.

Üdvözöljük, hogy a pénzintézetek – újabb önkéntesen vállalt – fokozottabb hitelezési versenybe kezdenek – derült ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lapunknak küldött közleményéből.

Budapest, 2021. augusztus 14.A Gazdasági Versenyhivatal cégtáblája az épületén, az V. kerületi Alkotmány utcában. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a piaci verseny tisztaságán őrködő autonóm államigazgatási szerv Magyarországon.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A GVH javasolja a kölcsönt igénylőknek, hogy mindig kérjenek több banktól is ajánlatot, alaposan tájékozódjanak egy hitelfelvétel előtt.
Fotó: Róka László / MTI

Ha a bankok a következő három hónapban az új vállalati hitelszerződéseket „akciósan” kínálják, azaz a BUBOR feletti kamatfelárat nullaszázalékos szintre csökkentik, akkor azzal a hitelfelvevők járnak jobban.

A Gazdasági Versenyhivatal már korábban – a 2023. október 3-án kiadott sajtóközleményében – felhívta a figyelmet arra, hogy a kereslet beindítása elengedhetetlen a befagyott hitelezési piacon, továbbá az akkoriban vállalt önkéntes kamatplafonok kimozdíthatják a befagyott hitelpiacot. A nemzeti versenyhatóság tavaly októberben arra is rávilágított, hogy a piaci verseny kibontakozását támogathatja – csökkenő kamatkörnyezet esetén – az önkéntes kamatplafonok mértékének rendszeres felülvizsgálata.

A GVH továbbra is azt javasolja a hitelt felvevőknek, hogy

mindig kérjenek több banktól is ajánlatot, alaposan tájékozódjanak egy hitelfelvétel előtt, ezzel is tovább élénkítve a bankok közötti versenyt.

A nemzeti versenyhatóság egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendelkezésére álló eszközeivel kiemelt figyelmet fordít arra, hogy tovább élénküljön a piaci verseny a hitelpiacon, illetve ne alakuljon ki versenykorlátozó együttműködés a piaci szereplők között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.