„A kereslet beindítása elengedhetetlen a befagyott hitelezési piacon” – így reagált a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a kormány és a Bankszövetség közötti tárgyalásokra. Ahogy megírtuk, sorsfordító változás jöhet hamarosan a banki hiteleknél, ugyanis a kormány azonnali kamatplafon bevezetését kéri, így a lakossági lakáscélú hitelek esetében 8,5 százalékos THM szinten maximálnák a kamatokat.

20221209 Budapest Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökeFotó: Bach Máté (BPM)Magyar NemzetRigó Csaba Balázs GVH Elnöke  20221209 Budapest Fotó  Bach Máté Magyar Nemzet
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

Rigó Csaba Balázs aláhúzta: az önkéntes kamatplafonok kimozdíthatják a hitelpiacot a jelenlegi állapotából. A hitelfelvevők jobban járnak, ha egy alacsonyabb kamatszint alatt versenyeznének egymással a pénzintézetek. A az önkéntes kamatplafonok alatti, tényleges piaci verseny jelentőségére hívja fel a figyelmet.

A Gazdasági Versenyhivatal alapvető feladatai között szerepel a versenypártolás, amelynek keretében a nemzeti versenyhatóság a rendelkezésére álló eszközökkel igyekszik a verseny érdekében befolyásolni az állami döntéseket.

Ahogy a magas úgy a pénzintézeti hitelezés visszaesése, befagyása is gátolja a gazdasági növekedést

– hívja fel a figyelmet Rigó Csaba Balázs, aki hozzátette: „A magas kamatok miatt kialakult alacsony kereslet a hitelpiacon gyakorlatilag hibernálja a vállalati hitelezést, lassítja a beruházásokat, visszaveti a lakáspiacot, valamint a fogyasztásra is negatív hatással van. Ezért a piaci verseny intenzitásának fokozása elengedhetetlen alacsonyabb kamatszintek mellett. Ha az önként vállalt kamatplafonok alatt fokozzák a versenyt a bankok, akkor a hitelfelvevők jobban járnak” – szögezte le a GVH elnöke.

Mindezek alapján a Gazdasági Versenyhivatal pártolja, ha a bankok önkéntesen korlátozzák a profitjukat és termékenként önkéntes kamatplafon alatt fokozottabb hitelezési versenybe kezdenek. 

Ez az ideiglenes megoldás növeli az átláthatóságot és csökkenti a hitelfelvevők keresési költségét. GVH azt javasolja a hitelt felvevő vállalkozásoknak és magánszemélyeknek, hogy mindig kérjenek több banktól is ajánlatot, használják az elérhető összehasonlító oldalakat, ezzel tovább élénkítve a bankok közötti versenyt. A piaci verseny kibontakozását támogathatja – csökkenő kamatkörnyezet esetén – az önkéntes kamatplafonok mértékének rendszeres felülvizsgálata. A nemzeti versenyhatóság egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendelkezésére álló eszközeivel kiemelt figyelmet fordít arra, hogy élénküljön a piaci a verseny a hitelpiacon, illetve ne alakuljon ki versenykorlátozó együttműködés a piaci szereplők között.