Az Oonly Tisztán Víz Kft. Pannonhalmán nyitott palackozóüzemet, amelyben január közepén elkészülhetnek Magyarország első ásványvizes refPET cserepalackjai. A beruházás 1,5 milliárd forintba került. Az üzemben naponta akár több százezer, évente több mint 50 millió palack is készülhet.

Évi ötvenmillió visszaváltható palack is készülhet az üzemben.
Fotó: Oonly Kft.

 

Huszonötször tovább élhet egy hagyományos PET-palacknál

Az Oonly természetes ásványvíz átlagosan huszonötször újratölthető palackjának az életciklusa sokkal hosszabb, mint az egyszer használatos PET-palackoké – mutat rá a cég közleménye. Az újratöltési ciklus alatt 37,5 liter víz elfogyasztását teszi lehetővé, e mennyiséghez több mint 80 százalékkal kevesebb műanyagra van szükség, mintha ugyanennyit egyszer használatos palackba töltöttek volna. A már elhasznált újratölthető palack újrahasznosítható. Magyarországon az évi 3,3 milliárd italcsomagolás több mint fele műanyag palackos, így hatalmas lehetőség rejlik a fenntartható megoldást kínáló újratölthető palackban.

Az újratölthető palack egyre több országban jelenik meg, elterjedése kiváló alternatíva a fenntarthatóbb fogyasztás felé vezető úton.

„Magyarországon a háztartások ásványvíz-fogyasztásának közel 100 százaléka egyszer használatos PET-palackokkal történik. Kutatásaink ugyanakkor megerősítették, hogy jelentős fogyasztói igény van olyan jövőtudatos megoldásokra, amelyek tekintettel vannak környezetünkre. (…) A csomagolási hulladékokat minimalizálni kell, erre pedig a palackmosás és újratöltés a legjobb megoldás” – idézi a közlemény Polony Istvánt, az Oonly ügyvezető igazgatóját. Az Oonly cserepalackjait visszaváltás után a gyárba szállítják, ahol magas hőfokon, csíramentesítő eljárásnak alávetve megtisztítják, majd újratöltik ásványvízzel, és kezdődik a ciklus elölről.

A Pannonhalmán fakadó forrás kristálytiszta és kiváló ásványianyag-tartalmú. Az Oonly ásványvíz metakovasav-tartalma a hazai ásványvízmárkák között kiemelkedően magas – literenként 33 milligrammos –, a magnéziumtartalma 54,5 milligramm. (A magnézium az izmok, az ízületek és a csontok egészségéhez is elengedhetetlen, míg a metakovasav elősegíti a haj, a köröm, a bőr megújulását, illetve táplálja a bőrt.) Az Oonly termékei 1,5 literes kiszerelésben, szénsavmentes és szénsavas verzióban is kaphatók.

Amikor a régi jó megoldások visszatérnek

2024. január 1-jétől Magyarországon is elindult a kötelező visszaváltási rendszer, mely szerint az üzletek betétdíjat fognak felszámolni az üveg-, alumínium- és PET-palackokra, amit a vásárló akkor kap vissza, ha a palackokat elviszi egy visszaváltó pontra. 

A visszaváltással ugyan a termék betétdíj visszajár, de maga a csomagolás ettől még úgynevezett egyutas marad.

Az Oonly nemcsak illeszkedik a betétdíjas rendszerbe, de feléleszti a többutas cserepalackok múltját is. Magyarországon az 1980-as évekre nyúlik vissza a cserepalackos visszaváltó rendszer, amely akkoriban többek között az üdítőknél, ásványvizeknél, tejesüvegeknél és szódásszifonok esetében működött kiválóan, majd a 90-es évek során a globális és egyszer használatos termékek begyűrűzésével megszűnt.

Az Oonly Tisztán Víz Kft.-t 2019-ben alapította Polony István. A magánvállalkozás első cserepalackos ásványvíztermékei 2021-ben jelentek meg, de azokba még nem saját forrású ásványvíz került. A kft. 2022-es árbevétele 15 millió forint volt. A cég jelenleg 13 alkalmazottal működik.