A magyar lakosság alapélelmiszerrel való ellátása biztosított, viszont az árazás már más kérdés – nyilatkozta a Pénzcentrumnak Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. elnök-ügyvezető igazgatója.

Fotó: SPAR

A vezető kiemelte, hogy a 27 százalékos áfa nagyon nem tesz jót az ágazatnak. A szomszédos országokban mindenhol alacsonyabb az áfa, ami erősen fűti a bevásárlóturizmust – tette hozzá. A határok mentén lakó magyarok szívesen járnak át a környező országok boltjaiba, ami összességében érezhető kiesést okoz számos termékkategória esetében.

Ezt a teljes magyar érzi. A magas áfa sajnos kedvez a szürkezónában ügyeskedő kereskedőknek is. 

Egy-egy piacon vagy garázsvásárban annyira alacsony árakkal találkozhatnak ma a fogyasztók, amit csak adókerüléssel lehet elérni – ezt igazolják a rendszeres vizsgálati jelentései is. Heiszler Gabriella szerint ez egy borzasztó hátrány a tisztán és szervezett keretek közt működő kereskedőknek.

Mint mondta, összességében kevesebbet vásároltak náluk 2023-ban, de úgy látja, idén már utolérték magukat. Ami viszont nagyon erős tendencia, az az akcióérzékenység, illetve az olcsóbb termékre váltás.

Itt elsősorban a saját márkák a kiemelkedőek, a forgalmuk több mint egyharmada ezen a szegmensen van, ami nagyon jelentős, mert széles a márkaválasztékuk.

Kifejezte örömét, hogy a kereskedelem egy másik minisztériumhoz került, mert nagyon kellene dolgozni Magyarországon azon, hogy a kereskedelmi szakma becsületét, értékét jobban megmutassuk, és találjunk olyan szövetségeseket, akik a kereskedelmet is értéknek tekintik, és segítenek a kereskedelmi érdeket érvényesíteni az értékláncban. 

Döntött a fizetésekről Magyarország egyik legnagyobb munkahelye: két számjegyű a béremelés

A megemelt fizetéseket márciustól kaphatják készhez a dolgozók.