Megállapodás született a Tesco Magyarországnál a 2024-es béremelésről – erről adott ki hétfőn közleményt a boltlánc.

tesco
Döntött a fizetésekről Magyarország egyik legnagyobb munkahelye: két számjegyű a béremelés. Fotó: Shutterstock

Ebben az egyik legnagyobb hazai munkáltató arról számolt be, hogy a 2024–2025-ös pénzügyi évben plusz 5,6 milliárd forintot fektet az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérébe. Eszerint a tavalyi bérmegállapodáshoz képest 

átlagosan 12,5 százalékkal emelkednek a fizetések.

Igaz, nem azonnal, hanem március 1-jétől. De legalább a fizetésemelésen felül az áruházlánc további 4,4 milliárd forint értékű dolgozói juttatási csomagot is biztosít, amely gyermekvállalási, beiskolázási, jubileumi, egészségügyi és szociális elemeket, valamint cafeteriát is tartalmaz.

Pálinkás Zsolt, a Tesco-Global Zrt. vezérigazgatója a döntés kapcsán felhívta a figyelmet, hogy 2017 és 2024 között közel 33 milliárd forintos bérfejlesztést hajtottak végre. 

Mennyi a fizetés a Tescónál?

Az egyezség a Tesco-Global Áruházak Zrt., a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), valamint az Egyenlő.hu – A modern szakszervezet között jött létre. „Elértünk arra a pontra, hogy a KASZ részéről azt mondhatjuk, kihoztuk a helyzetből a maximumot. Örülök, hogy megállapodással sikerült felállnunk a tárgyalóasztaltól” – értékelt Karsai Zoltán, az érdekképviselet elnöke. 

Ennek értelmében a 2023. november 30-án érvényben lévő bruttó 320 ezer forintos alapbér 2024. március 1-jétől bruttó 360 forintra emelkedik. A toborzás szempontjából kihívást jelentő áruházakban – országszerte az áruházlánc üzleteinek mintegy felében – a lokációs pótlékkal együtt a bruttó alapbér 400 ezer forintra nő. 

Az elérhető maximális jövedelem az átlagos műszakpótlékkal és túlórával, cafeteriával, vásárlási kedvezménnyel és lokációs pótlékkal 

maximum bruttó 503 100 forint, míg lokációs pótlék nélkül bruttó 463 100 forint körül alakul.

A Tesco június 1-jével a cafeteria keretét is megemeli 25 százalékkal, azaz a korábbi bruttó 193 200 forintos keret egységesen 241 500 forint lesz. A cég mindezen felül 

  • díjazza a jubiláló munkatársakat, 
  • babacsomagkuponnal köszönti a friss szülőket, 
  • beiskolázási támogatást és extra szabadnapot nyújt az iskolások szüleinek, 
  • karácsonyi utalványt ad, 
  • ingyenes képzéseket 
  • és vásárlási kedvezményt biztosít, 
  • továbbá az ingyenesen igénybe vehető munkavállalói támogatóprogram keretében életvezetési, pénzügyi és jogi kérdésekben segíti a munkatársakat és családtagjaikat. 

Kiemelték, hogy tavaly ősztől a 35 év alatti munkatársaknak is 25 nap szabadságot biztosítanak, a súlyos betegség miatti távollétről visszatérőknek pedig lehetőséget adnak arra, hogy az első négy hétben a szerződéses munkaidő felében dolgozzanak teljes munkabérért. 

A bérmegállapodásban fontos szerepet játszott, hogy a Tesco sokrétű juttatási csomagot is biztosít munkatársainak. Ennek tényleges előnyét jól mutatja, hogy az elmúlt évben a kollégák több mint 1,9 milliárd forint értékben használták fel a vele járó kedvezményeket – mutatott rá Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu – A modern szakszervezet elnöke.

Mekkora fizetésemelést ad a Lidl 2024-ben?

Nem a Tesco az első kiskereskedelmi lánc, amelyik nyilvánosságra hozta a 2024-es béremelését. Előtte így tett a SPAR, az Aldi, az Auchan és a Penny is. Maradtak még nagy hiányzók, közülük is kiemelkedik a piacvezető Lidl, amely még nem tájékoztatott a fizetések idei alakulásáról.

Globális nem csak Magyarországon nehéz munkaerőt találni

Nyugtalanító a világgazdaság jövőképe a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint. A munkaerőpiac világszerte strukturális egyensúlytalanságokkal küzd, amelyek lassítják a gazdasági növekedést. A munkáltatók kétharmada nem talál megfelelő dolgozót az álláshelyek betöltésére, ami kétszer akkora arány, mint tíz éve. A legaggasztóbb a jövő munkaerejének, a fiataloknak a helyzete.