A következő hónaptól lép életbe a munkavédelmi bírságok brutális emelkedése, amivel régi adósságát törleszti a kormány, hiszen korábban éveken keresztül nem volt változás a büntetés összegében, így a visszatartó ereje is erősen csökkent.

Március 1-jétől azonban a munkavédelmi bírságok alsó határa munkavállalónként a duplájára, azaz százezer forintra emelkedik, a felső határ a jelenlegi tízszeresére, százmillió forintra. 

A büntetés mértéke munkabaleset vagy egészségkárosodás esetén megtriplázódik, súlyos munkabaleset esetén tízszeresére, halálos munkabaleset esetén hússzorosára nő.

Man,Holding,Yellow,Helmet,Close,Up
Fotó: Shutterstock

Tovább növelheti, akár többszörösére is a bírságot a szabálytalanságok száma és a veszélyeztetés idejének hossza. A szabálytalanságoknál esetleg felmerülő súlyosbító tényezők tovább emelhetik a bírságot.

A foglalkoztatásfelügyeleti bírságok is nőnek

Márciustól a foglalkoztatásfelügyeleti bírságok alsó határa 150 ezer forintra nő, míg a felső határ nem változik, de csak a mikro- és kisvállalkozások körében. A középvállalkozásokra kiszabható bírság azonban 20 millió forintra, az 50 főnél nagyobb cégek esetén pedig 25 millió forintra nő. A mérlegelésalapú bírságkategóriáknál cégméret szerint változnak a bírságtételek, 

minél nagyobb egy vállalkozás, annál nagyobb a kiszabható összeg.

A változások érintik a harmadik országbeli állampolgárok engedély nélküli foglalkoztatását is, az új idegenrendészeti törvény rendelkezéseivel összhangban itt is szigorodnak a büntetések.

A hatósági szigor éles ellentétben van az elmúlt évek gyakorlatával, amikor sokszor annak ellenére megúszták a kkv-k egy figyelmeztetéssel, ha már évek óta léteztek a problémák – írja az Economx. Ráadásul a cégek előszeretettel spórolnak a munkavédelmen.