Tavaly novemberben a kivitel volumene 3,6, a behozatalé 16 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az aktívum ezzel 1,6 milliárd euró volt, az egyenleg pedig 3,0 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest, közölte a Központi Statisztikai Hivatal második becslésében, amelynek tényadata 138 millió euróval kevesebb lett az első becslésben közöltnél.

00111014Csepeli szabadkikötő, Mahart, hajó uszály, hajó, daru. konténerátrakó, csónakos a vizen, kavics, futószalag,Csepeli  GYORSHIR 
szabadkikötő, Mahart, hajó uszály, hajó, daru. konténerátrakó, csónakos a vizen, kavics, futószalag,
Fotó: Mediaworks

Októberhez viszonyítva az szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 2,8, az importé 6,1 százalékkal csökkent.

Az adat azért is fontos, mert soha korábban ekkora többlet még nem jött össze egyetlen hónap alatt a magyar külkereskedelmi mérlegben, ami a forint erősödésének újabb támaszt adhat.

Ezen a tényen pedig az sem változtat, hogy a mérleg ilyen javulásában éppúgy érdemi szerepet játszott a fogyasztás és az visszaesése, mint a 2022-es magas bázis a behozatali oldalon. Ezzel tehát az év eleji várakozásoknál hamarabb, már idén ledolgozhatja a tavalyelőtti 8 százalékát kitevő fizetésimérleg-hiányt a magyar gazdaság.

Enyhén csökkent a járműgyártás exportja

 A KSH részletes adatai szerint a gépek és szállítóeszközök 2022. novemberi áron számított kivitele 8,0, behozatala 26 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben közel tizedével, a behozatalban közel harmadával csökkent. 

A közúti jármű árucsoport exportvolumene kismértékben, importvolumene több mint hetedével maradt el a bázisidőszakitól. 

A híradástechnikai, hangrögzítő és ‑lejátszó készülék exportvolumene tizedével, importvolumene több mint ötödével visszaesett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben néhány százalékkal, a behozatalban közel negyedével csökkent. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 4,6 százalékponttal, a behozatalban 11 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez. 

 

Két számjegyű visszaesés a feldolgozott termékek importjában

A feldolgozott termékek exportvolumene 1,9, importvolumene 11 százalékkal kisebb lett. A volumencsökkenést az exportoldalon a szakmai, tudományos ellenőrző műszer és készülék, az importoldalon az egyéb feldolgozott termék forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,6, az importban 4,1 százalékponttal fokozta a teljes forgalom mindkét irányban megfigyelt volumencsökkenését.

Az energiahordozók exportvolumene 35, importvolumene 7,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Az exportoldali forgalomnövekedés a természetes és mesterséges gáz, az importoldali pedig a kőolaj és kőolajtermék volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók forgalombővülése a teljes volumencsökkenés ütemét az exportban 1,2, az importban 0,8 százalékponttal ellensúlyozta.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 6,2 százalékkal nagyobb, míg a behozatalé 12 százalékkal kisebb lett. Az exportban és importban bekövetkezett volumenváltozást döntően a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom csökkenését 0,5 százalékponttal mérsékelte, míg az importcsökkenés ütemét 0,8 százalékponttal fokozta.

A magyar export közel 80 százaléka az EU országaiba irányult

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 5,6, míg az onnan érkező behozatalé 8,9 százalékkal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 606 millió euróval javult, 1,5 milliárd eurós többlet keletkezett. 

Az export 77, az import 75 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 3,4 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 31 százalékkal visszaesett. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 2,4 milliárd euróval javult, 79 millió eurós aktívumot mutatott.