Az állami támogatással megvalósuló külföldi befektetéseknél az építési beruházás értékének 70 százalékáig legyen kötelező a hazai tervezői-kivitelezői, mérnöki és építőanyag-forrás felhasználása – ezt kérte Lázár János szakminisztertől Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Helmet placed on the tool after work
Helmet placed on the tool after work
építkezés, beruházás,
Felére csökkent az új, és negyedével kevesebb a teljes megrendelésállomány értéke. 
Fotó: Getty Images

Az építőipar új megrendelésállománya megfeleződött, az új szerződések értéke 50, a teljes megbízásállomány pedig már 25 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. 

A nem várt mértékben csökkenő megrendelések miatt a vállalkozások egyre borúlátóbbak, különösen a mélyépítési ágazat kilátásai romlottak, miután már több mint egyharmaddal kevesebb a megrendelésük.

Drasztikusan csökkent az első negyedévben a közbeszerzések száma és összértéke is, a tavaly január–március hónapban lefolytatott, 949 milliárd forint értékű eljárással szemben 2023 első három hónapjában mindösszesen 208 milliárd forintnyi beruházásról született döntés.

A lakossági megrendelések is visszaestek, az év első két hónapjában például 50 százalékkal kevesebb falazó- és tetőfedő anyagot értékesítettek a kereskedők.

Az államnak semmibe sem kerül, ami az ágazati szereplők, konkrétan a hazai tervező- és mérnöki irodák, építőipari kivitelezőcégek és építőanyag-gyártók túlélését szolgálhatja

– fogalmazott Koji László, aki a befektetői kötöttséget azokban a beruházásokban tartja jogosnak, amelyeket az állam pénzzel, adókedvezménnyel vagy területtel támogat. 

A parlament előtt Lázár János beruházási törvényjavaslata

Megkezdődhet az új beruházási kerettörvény parlamenti vitája, miután az erről szóló tervezet felkerült az Országgyűlés honlapjára. A jogszabály egyik nem titkolt célja, hogy csökkenjen a magyar építőipar külföldi függősége, és erősödjön a hazai vállalkozások szerepe az ágazatban.

Közösen keresik az építési piac zsugorodását mérséklő lehetőségeket az építési és közlekedési miniszterrel, 

a szakma nagy reményt fűz az építéssel is együtt járó külföldi befektetések mentén adódó munka- és beszállítási lehetőségekhez. 

A külügyi és külgazdasági minisztérium, a HIPA Nemzeti befektetési Ügynökség, valamint a gazdaságfejlesztési minisztérium sikeresen tevékenykedik a külföldi beruházások Magyarországra vonzása érdekében. Ez a munka még hatékonyabb lehetne a hazai vállalkozások helyzetbe hozatalával, amire mindenki részéről nagy a nyitottság az ÉVOSZ elnöke szerint. Az utóbbi javaslatában az is szerepel, hogy az Európai Unión kívülről érkező vendégmunkásokat csak a beruházásokban közreműködő hazai vállalkozásokon keresztül lehessen az érintett projektekben foglalkoztatni.