Itt az újabb élelmiszerárazási botrány. Igencsa meglepú Pick téliszalámi-akcióval állt elő az egyik multinacionális kiskereskedelmi-lánc. A probléma csak az, hogy nem Magyarországon, hanem Szlovákiában – írja a Pénzcentrum. A helyi Billa ugyanis a héten 8,49 euróért ad 400 grammnyi téliszalámit, ami február 2-i középárfolyamon számolva 3251 forintra, kilós ára 21,23 euróra, azaz 8131 forintra jönne ki.

Supermarket,Aisle,With,Empty,Red,Shopping,Cart
Fotó: non c

S hogy miért olcsóbb külföldön a magyar Pick szalámi? A Pick Szeged Zrt. ezt korábban úgy magyarázta, hogy Pick márkanév alatt sokféle szalámi található meg a piacon, így könnyen eshetünk abba a hibába, hogy különböző típusú, illetve eltérő minőségű termékek árát próbáljuk meg összehasonlítani. Magyarországon is vannak olcsóbb Pick szalámik és drágábbak az összetételtől, az érlelési időtől, a hústartalomtól függően."

Azt is elmondták, hogy az ugyanabba a kategóriába tartozó szalámik esetében az egyes országokban tapasztalható árkülönbség jelentős részben a termékekre érvényes áfakulcsok eltérő mértékéből fakad. Jelenleg Németországban a szalámi áfája 7%, míg Ausztriában 10%, nálunk 27%.

Az árkülönbséget az egyes kereskedőpartnerek eltérő árazási gyakorlata is okozhatja. Vannak olyan országok, ahol a kereskedők a fogyasztók üzletekbe való bevonzása érdekében a beszerzési ár alatt is értékesíthetnek termékeket, míg ezt a gyakorlatot Magyarországon jogszabály tiltja.