Több mint 3 milliárd forint bírságot szabott ki 2023-ban az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedési szabálytalanság és közlekedésbiztonsági, műszaki hiányosság miatt a túlsúlyos járművek, közkeletű néven horrorkaravánok sofőrjeire – közölte a szaktárca a Vezess közlekedési szakportállal, amely kikérte az elmúlt két év ellenőrzési adatait és a lebukások számát. Mint írják, a hatóság ellenőrei tavaly és tavalyelőtt is több mint 8000 alkalommal bírságoltak. 2023-ban 8100 alkalommal, 2022-ben 8083-szor.

20191122 Hajdúszoboszlófotó: Matey István MI Hajdú-Bihari NaplóEgy a népnyelvben "horrorkaravánként" említett román auótszállító tréler és egy mentőautó karambolozott a 42-es számú főúton Földes térségében.
Fotó: Matey István / Hajdú-bihari Napló

A lap megjegyzi, hogy rendkívül magas szám mindkettő ahhoz képest, hogy 2017-ben még ezer és kétezer között volt az egy év alatt feltárt szabálytalanságok és a kiszabott bírságok száma.

2023-ban is a két vezető jogsértési kategória a járművek műszaki állapotának hiányossága, valamint a vezetési és pihenőidő szabályainak megsértése. Mindkettő a közlekedésbiztonságra közvetlen veszélyt jelentő, súlyos hiányosság

– közölte az illetékes minisztérium. Ugyanakkor nem csak ezeket vizsgálják a hatóságok ellenőrei, az EKM szerint tavaly például kiemelt figyelmet fordítottak a járművek károsanyag-kibocsátásának ellenőrzésére, és számos esetben tártak fel rendkívül súlyos jogsértéseket.

Tavaly a legtöbbször román rendszámú járművek akadtak fenn a hálón, 3215 esetben követtek el jogsértést a minisztérium adatai szerint. 

A török honosságú járművek esetében 1110 darab, a lengyel járműveknél 980, a bolgárok esetében 453 darab, az ukrán járműveknél 357 jogsértést állapítottak meg. A magyar rendszámmal ellátott járművek 28 esetben követtek el szabálytalanságot. A legtöbb problémát nem meglepő módon a fő tranzitútvonalakon találják, elsősorban az északnyugat–délkeleti tengelyen, de jellemző a délkeleti szakasz is (M5 és M43). „Ezenkívül a román határhoz közel eső ellenőrzési pontokon is magas a feltárt jogsértések száma.”

Többmilliós bírságot is kaphatnak a sofőrök, de még így is megéri nekik

A közlekedési szakportál szerint ugyan kellemetlen pluszkiadás 1-2-3 millió forintnyi bírság Magyarországon, 

de a legtöbbször belefér a használtan vett, majd odahaza továbbértékesített 1-2-3 stb. személyautó/teherautó/plusz tréler profitjába.

Ráadásul a hatóság híradásaiban sokszor azt olvashatjuk: mázsaszámra, sőt, nemritkán tonnaszámra pakolják meg a lekapcsolt karavánok tetején utazó járművek belsejét még pluszban töméntelen mennyiségű autóalkatrészekkel.

Magyarországon 2020-ban szigorítottak a szabályozáson, ami lehetővé tette, hogy akár félmillió forintos közigazgatási bírságot szabjanak ki az elkövetőkre. A jogszabályt kidolgozó Innovációs és Technológiai Minisztérium akkor azt írta, hogy személyautókra és kisteherautókra is kiterjesztett szankcionálási lehetőség a járműszerelvények forgalomból való azonnali kitiltását is megalapozza.