Még 2022. október 7-én hirdetett ítéletet a Szombathelyi Járásbíróság 39 olyan vádlottal szemben, akik bűnszervezetben követtek el csalást és más bűncselekményeket az azok felismerésére vagy elhárítására idős koruknál fogva korlátozottan képes személyek sérelmére. Akkor a bíróság 14 vádlottra összesen mintegy 42 év végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki, míg 27 vádlottat többek között végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint pénzbüntetésre ítélt – emlékeztet cikkében a vaol.hu.

© Cseh Gábor20211014 Szombathely

Szombathelyi Törvényszék, bíróság épülete

Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe20211014 SzombathelySzombathelyi Törvényszék, bíróság épületeFotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe
Közel háromszázötven károsult van, a másodfokú ítélet Szombathelyen született.
Fotó: Cseh Gábor

A Szombathelyi Járásbíróság által elsőfokon kiszabott büntetéseket illetően 33 vádlott esetében másodfokon helyben hagyta a Szombathelyi Törvényszék, míg egy vádlottat felmentett a vád alól.

Egészségügyi állapotfelmérésre hívták az időseket, akiket aztán alaposan átvertek azok a csalók, akik összesen csaknem 100 millió forinttal gazdagodtak a megtévesztett emberek kárára. A magukat orvosnak kiadó, ám többnyire csak középfokú végzettséggel rendelkező bűnözők ezeken az „egészségnapokon” olyan súlyos, gyakran gyógyíthatatlannak tűnő betegségeket állapítottak meg a gyanútlan ügyfeleknél, amelyeknél csak az általuk forgalmazott eszközökkel lehetne javulást elérni.

A későbbi vádlottak összesen 345 embert vertek át. Módszerük lényege a presszionálás volt, aminek köszönhetően a gyógyulásban reménykedő betegek nem igen tudták mérlegelni azt, hogy az általuk több százezer forintért megvásárolt termék egyáltalán hatásos lehet-e, valamint az ára megfelelő-e – ismerteti a lap cikke.