Jelenleg 13 milliárd 578 millió forintot tart vissza Székesfehérvártól az – közölte a város polgármestere, Cser-Palkovics András. Egyúttal beszámolt arról is, hogy a megelőző EU-s költségvetési szakaszban mennyit és mire költöttek el, azaz mindennel elszámoltak.

Hungary,Szekesfehervar,City,With,Small,Lake,And,Park
Mindennel elszámoltak az előző EU-s költségvetési szakaszt illetően. Fotó: Shutterstock

Cser-Palkovics András a legfrissebb közösségimédia-bejegyzésében előrebocsátotta, hogy lezárták a 2014 és 2020 közötti EU-s finanszírozási időszakot, egyúttal megnyitnák a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) Plusz-projektek új adagját.

Elkészült a 2021–2027-es ciklus terve is

Az előző pénzügyi időszakot összegezve közölte: összesen 20,85 milliárd forintot költhettek el fejlesztésekre uniós forrásokból. Ebből az alábbiakat tartotta fontosnak listázni:

  • 6,84 milliárdot útfelújításra és építésre,
  • 4,68 milliárdot rekreációs, környezetvédelmi programokra,
  • 2,74 milliárdot energetikai korszerűsítésekre,
  • 2,45 milliárdot bölcsődékre és óvodákra,
  • 1,83 milliárdot kerékpáros fejlesztésekre,
  • 1,3 milliárdot közszolgáltatási fejlesztésekre, 
  • 470 milliót helyi társadalmi projektekre,
  • 280 milliót munkahelyteremtésre.

Cser-Palkovics András kijelentette: hiszi, hogy ezeknek a felhasználásáról is fontos, hogy összegző beszámolót és tájékoztatást adjon.

A városvezető hozzátette: az önkormányzat már összeállította a 2021–2027-es ciklus EU-s forrásokra való projektlistáját is, amelyben szerepel a Bakony utcai átkötés, a Szent István tér teljes felújítása, a Fehérvár tüdeje program folytatása, vagy például a közlekedésszervezésben alkalmazható okosmegoldások telepítése és az Úrhidai út felújítása is.

Ám a vonatkozó EU-s források egyelőre hiányoznak.

Mindennel elszámoltak – jöhetne az újabb utalás

„Bízom abban, hogy ezeket a forrásokat mielőbb megkaphatja Magyarország és így városunk. A magyar állam és önkormányzatunk így is több projektet előfinanszírozott, mi városként például az Arany János suli felújítását” – folytatta Cser-Palkovics András, majd összegezve kijelentette:

Most sem a markunkat tartjuk a nekünk járó forrásokért, de lehetőségeink szerint teszünk is annak érdekében, hogy amivel tudunk, haladjunk.

Szerinte összesen 13 milliárd 578 millió forintot tart vissza a várostól az EU. 

A polgármester megjegyezte: egy nemrég a Területfejlesztési Minisztériumtól érkezett levél értelmében a fehérvári projektek eddig kivétel nélkül példamutatók, mintaszerűek, az Európai Bizottság felé jó példaként bemutatandók voltak.

Az EU-s források felhasználásáért felelős közigazgatási és területfejlesztési miniszter, Navracsics Tibor is többször nyilatkozta már: Magyarország az uniós támogatásokat egyik leghatékonyabban felhasználó tagállam.

Elkészült az Alba Aréna is – bár nem EU-s pénzből

Jelentős fejlesztésnek számít a nem EU-s, hanem magyar költségvetési forrásból 46 milliárdos projekt keretében elkészült Alba Aréna is Fehérváron. Az új multifunkciós csarnok körül kialakított úthálózatot már január óta használják, múlt héten a létesítmény használatbavételéhez szükséges összes engedély is megérkezett, úgyhogy ezen a héten pénteken és szombaton nyílt napot tartanak az arénában. Sporteseményre pedig – miként a Világgazdaság elsőként megírta – április 19-én kerül majd először sor, amikor a férfi jégkorong-válogatott Norvégiával játszik felkészülési mérkőzést – aztán másnap még egyet.