Magyarország az egyik leghatékonyabb felhasználója az európai uniós forrásoknak, több tízezer beruházás valósult meg nemcsak szabályosan, hanem célszerűen és hatékonyan is – mondta a területfejlesztési miniszter csütörtök délután Győrben.

NAVRACSICS Tibor
Fotó: Kovács Attila / MTI

Navracsics Tibor a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara felújított székházának avatóünnepségén mondott beszédében kiemelte, hogy ezek a beruházások nemcsak a magyar közjót, hanem az közjóját is szolgálják. Hozzátette: az uniós forrásból megújult iparkamarai székházzal ebből adódóan nemcsak Győr és Magyarország, hanem maga az EU is gazdagodott.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy csütörtökön Magyarország 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap (RRF) hitelrészéből.

Úgy számolunk, hogy amennyiben észszerűen és jól hasznosítjuk ezeket a pénzeket, akkor 2800 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg a következő pár évben Magyarországon, ha hagyják, hogy dolgozzunk, ha hagyják, hogy befektessük az EU-s pénzeket

– fűzte hozzá.

Navracsics Tibor elmondta azt is, hogy az energetikai infrastruktúra, energiahatékonysági pályázatok, illetve a zöldátállás projektjeinek finanszírozását szolgálja majd a hitelkérelem összege.

A székházavatón a miniszter kitért arra is, hogy egy épület szimbólum, mutatja egy közösség erejét és azt is, hogy az állam vagy az adott közösség mekkora becsben tartja saját magát.

Hozzátette: a kamarai székház is arról tanúskodik, hogy Győr-Moson-Sopron vármegyében a vállalkozói közösség mennyire büszke magára, a közösségére és „mennyire gondolja azt, hogy jó ízléssel, mértéktartással, de meg kell mutatnia, hogy erős, összetartó” a közösség.

Navracsics Tibor elmondta: eddig sem volt rossz állapotban a székház, de most már a 21. század minden követelményének megfelel.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt emelte ki, hogy a szervezet egy olyan 173 éves üzleti közösség, amely a működő gazdaság képviselete. A rendszer legfontosabb eleme a mögötte álló vállalkozói kör, amely hisz abban, hogy közösen nagyobb sikereket lehet elérni.

Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke felidézte, hogy a székház fejlesztéseinek sorában először a parkolót, majd az üzemi konyhát fejlesztették. Ezt követően kávézót alakítottak ki a földszinten, majd korszerűsítették az informatikai hálózatot.

A mostani beruházással pedig az egész épület korszerűvé, fenntarthatóvá és energiahatékonnyá vált – mondta, hozzátéve, hogy egyebek mellett szigetelték a homlokzatot és a tetőt, kicserélték a nyílászárókat, és napelemeket telepítettek.

A kamara honlapja szerint a beruházás több mint 500 millió forintból valósult meg.