Magyar gazdaság

Negyedmillió vendégéjszakát hozhat a Valentin-nap a vas megyei szállásadóknak

Jelentős vendégforgalomra számíthattak a magyar szálláshelyek Valentin-napon és az azt követő hétvégén is a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján. Csak Vas megyében ez negyedmillió vendégéjszakát jelentett, országosan több mint tíz százalékkal élénkült 2023 azonos időszakához képest.

A fürdővárosok vezetik az úti célok toplistáját, amelyen Hévíz évek óta dobogós – írta a vaol.hu annak kapcsán, hogy Valentin-napon, illetve az azt követő hétvégén jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma.

Castle,From,Sarvar,Hungary,Drone
Sárvár is igen népszerű helyszínnek bizonyult.
Fotó: Shutterstock

A Valentin-napi turisták fele-fele arányban érkeznek itthonról és külföldről február 14-én, a következő hétvégén, azaz február 16. és 18. között pedig nagyobb részben, 55 százalékban a hazai utazók töltik meg a szálláshelyeket. Mintegy 60 százalékuk vidéki desztinációkat választott a páros kikapcsolódáshoz.

Ami a helyi viszonyokat illeti, a legnépszerűbb települések a fürdővárosok voltak, amelyek között Hévíz és Sárvár az éllovas. Míg a hazai vendégek körében Zalakaros szerepel a TOP3-ban, addig a külföldieknél Bük lett dobogós.

Az NTAK-adatokból az is látszik, hogy a romantika közel azonos arányban indítja útnak a különböző generációkat: a fiatalok, a fiatal felnőttek és a középkorúak egyaránt nagyjából 20-20 százalékkal részesednek a Valentin-napi előfoglalásokból.

 

Sárvár vendégéjszaka Hévíz fürdőváros
Kapcsolódó cikkek