Az egyik keleti vármegyénkben hamis papírokkal akartak a jogszabályok által megengedettnél nagyobb létszámra munkavállalási engedélyt kérni – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A helyi járási hivatal az esetről haladéktalanul tájékoztatta a rendőrséget, ahol közokirat-hamisítás miatt indult eljárás harmadik országbeliek jogellenes foglalkoztatásával kapcsolatban.

Experimental,Or,Interviewing,Hr,Are,Asking,Psychological,Questions,With,Job
Az egyik keleti vármegyénkben hamis papírokkal akartak a jogszabályok által megengedettnél nagyobb létszámra munkavállalási engedélyt kérni. 
Fotó: Shutterstock

A gyanúsítottak a munkaerőigény bejelentéséről szóló, hamisított igazolással próbálták meg lepapírozni a megengedettnél nagyobb létszámot kitevő, harmadik országból érkezett állampolgárok foglakoztatását Hajdú-Bihar vármegyében. 

Az eset kapcsán közokirat-hamisítás miatt indult eljárás, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel járhat.

A magyar munkaerő az első, ezért az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el

– emlékeztetett közleményében a tárca.

Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. A kormány megvédi a magyar családokat és a magyar munkahelyeket, ezért a jogszabályok értelmében külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek – áll a közleményben.