A jogszabályok értelmében külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményéből. Mint azt korábban megírtuk, a dél-koreai tulajdonú Bumchun vállalat a salgótarjáni üzemében hatvanfős létszámleépítést hajtott végre, a kirúgott magyarok helyére pedig vietnámi vendégmunkások érkeztek.

Bumchun Hungary
 Külföldi munkaerő alkalmazására csak akkor kerülhet sor, ha magyarral már nem tölthetők be az üres álláshelyek.
Fotó: Bumchun Hungary 

A sajtóban megjelent hírekre reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nógrád Vármegyei Kormányhivatallal közösen azonnali foglalkoztatásfelügyeleti vizsgálatot indított a Bumchun Precision Hungary Kft.-nél januárban.

Az első helyszíni ellenőrzés alapján megállapítható, hogy kisebb munkaügyi jogsértések, szabálytalanságok előfordultak a vállalkozásnál és a munkaerő-kölcsönzők által foglalkoztatott külsős alkalmazottaik foglalkoztatásánál. A magyar munkaerő külföldiekkel történő kiváltása a jelenlegi jogszabályok szerint nem nyert egyértelműen bizonyítást.

Megszólaltak a szakszervezetek a vendégmunkásokról – kiderült, hogy okoz-e bérfeszültséget a jelenlétük

A hazai szakszervezetek szerint nem kapnak alacsonyabb bért az itt dolgozó vendégmunkások magyar kollégáiknál, és az itteni munkaerőt sem cserélik le harmadik országbeliekre. A salgótarjáni eset kapcsán kiderült, hogy nemcsak nehezebb, de költségesebb is kirúgni a külföldi munkavállalókat, főleg, ha ez az adott vállalat megrendelésállományának esése miatt következik be.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban nyomatékosan felhívta közel 30 munkaerő-kölcsönző cég figyelmét is arra, hogy csak és kizárólag akkor érkezhetnek külföldi munkavállalók, ha magyar munkaerő már nem áll rendelkezésre. A munkaerő kölcsönzésével foglalkozó cégeknek ekként kell alakítaniuk tevékenységüket a hétköznapokban, hozzájárulva a magyar munkaerő előtérbe helyezéséhez.

A magyar munkaerő az első, ezért az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el.

Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. A kidolgozás és elfogadás alatt álló új idegenrendészeti törvény végrehajtásához kapcsolódó jogszabályok a fentihez hasonló helyzeteket a jövőben szigorúan büntetni fogják.

Mint írták, a lehető legszigorúbb szabályozásra van szükség ahhoz, hogy

a magyar munkaerő lecserélésének lehetősége még csak fel se merülhessen.

A tények teljes körű feltárásához szükséges vizsgálatok a következő hetekben tovább folytatódnak a salgótarjáni cégnél, ha pedig máshol hasonló esetek merülnének fel, azok is azonnali vizsgálatot vonnak maguk után.

Figyelmeztette a munkaerő-kölcsönzőket Czomba Sándor a vendégmunkásbotrány után

A munkaerő-kölcsönző vállalatok vezetőivel találkozott Czomba Sándor. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy elsősorban magyar munkaerővel kell feltölteni a betöltetlen álláshelyeket.