„A spanyol beruházók szerepéről méltatlanul keveset beszélünk a magyar gazdaságban, holott 220 spanyol vállalat lassan 50 ezer embernek ad munkát Magyarországon, és folyamatosan hajtanak végre beruházásokat” – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán. 

Ma a spanyol autóipari, turisztikai, közlekedési, gépipari, légi közlekedési, pénzügyi és energetikai vállalatok vezetőivel egyeztettünk újabb magyarországi beruházásokról

– jelentette be a posztjában. A miniszter úgy fogalmazott: „Jó volt hallani a spanyol vállalatok visszajelzéseit, több vállalatvezető abszolút követendő példaként állította be a magyar gazdasági stratégiát és a kormányzati gazdaságpolitikát. Az alacsony adók, a beruházásbarát gazdasági környezet és a jól képzett munkaerő jelentik Magyarország legnagyobb vonzerejét számukra” – tette hozzá. 

A miniszter kitért arra, hogy a tavalyi év rendkívül nehéz volt gazdasági szempontból az orosz–ukrán háború , a szankciók és az ezek miatt kialakult miatt, de Magyarország megküzdött ezekkel a nehézségekkel. „Letörtük az inflációt, mindvégig fenntartottuk az energiabiztonságot és a rekordmagas foglalkoztatást, valamint bebizonyítottuk, hogy a magyar gazdaság működőképes az uniós források nélkül is. A spanyol vállalatok Magyarországba vetett bizalma és folyamatos beruházásai nagy segítséget jelentettek mindebben” – írta Szijjártó Péter. 

Korábban Szijjártó úgy fogalmazott a Facebookon, hogy „a következő két napot Délnyugat-Európára szánjuk. Irány Madrid, aztán Andorra. Cél a lehető legalaposabb felkészülés az uniós elnökségre.”