Újabb komoly nemzetközi elismerést kapott Debrecen a befektetési stratégiája alapján. Idén a negyedik helyen szerepel a kontinens kisebb városai között a Financial Times nemzetközi befektetésekkel foglalkozó részlegének ranglistáján, ráadásul 2018 óta ez már egymás után az ötödik alkalom, hogy Debrecen a tíz legjobb tőkevonzó képességű városok egyike – írja a Dehir. A lap szerint Kelet-Közép-Európában egyedülálló ez az eredmény.

BMW
Fotó: BMW Group

A polgármester szerint a sorozatos független szakmai elismerés visszaigazolja, hogy jó úton jár a város fejlesztése.

A fejlesztés alapvetően a debreceniek jobb életminőségét szolgálja, hogy a város legyen gazdagabb és erősebb, ezáltal a polgárai is legyenek gazdagabbak, erősebbek. Mindezt pedig biztonságos és környezetvédelmi szempontból megfelelő környezetben tudjuk elérni

hangsúlyozta Papp László polgármester.

A jövő városainak ranglistáján sorozatosan előkelő helyen szerepel Debrecen. Ennek kapcsán Pécskay Zoltán, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ ügyvezetője elmondta: a város és a beruházók számára egyaránt kiemelt szempont a fenntarthatóság.

Egy több mint ötvenhektáros napelempark már működik Debrecenben, és további hasonló fejlesztéseket is terveznek.

Emellett karbonsemleges ipari parkról is készül tanulmány, kiegészítve egy geotermikus kutatás elvégzésével. Ez segítheti a gazdasági szereplőket abban, hogy karbonsemleges módon tudjanak működni közölte Pécskay Zoltán.

A lap szerint tíz éve áll a gazdaságfejlesztés a városfejlesztés középpontjában. Ennek eredménye a tizenkétmilliárd euró összértékű befektetés és a csaknem húszezer új munkahely. Olyan nagyberuházók jelentek meg az elmúlt években a vármegyeszékhely határában, mint a kínai CATL, a német BMW vagy a szintén német tulajdonú Thyssenkrupp.