Magyar gazdaság

Ennyiért lehet Debrecenben elintézni a húsvéti bevásárlást

Nincs akkora roham a boltokban, mint korábban: két hét múlva húsvét, az emberek viszont látszólag az utolsó pillanatra hagyják az ünnepi bevásárlást. Debrecenben ennyibe kerülnek a húsvéti slágertermékek.

Kevesebb mint két hét múlva itt a húsvéthétfő, időszerű lehet elkezdeni a bevásárlást az ünnepre. Egy összeállításból kiderül, mennyiért szerezhetjük be az alapanyagokat a klasszikus húsvéti menühöz.

Tasty,Dishes,And,Painted,Eggs,For,Easter,Dinner,On,Color
Kiderült, mennyiért lehet Debrecenben elintézni a húsvéti bevásárlást / Fotó: Shutterstock

A Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportál, a Haon kilátogatott a Debreceni Vásárcsarnokba, hogy felmérje a húsvéti termékek árát. Két héttel az ünnep előtt a tojást mérettől függően 50-80 forint közötti áron kínálják az árusok. Az eladók elmondták, hogy a szokások megváltoztak. Néhány évvel ezelőtt az emberek már négy-öt héttel húsvét előtt elkezdték összeszedni az ünnepi menühöz a hozzávalókat, most viszont két héttel korábban még pang a piac. Az egyik árus ezt azzal egészítette ki, hogy manapság egyébként is sokkal kevesebben járnak piacra.

Tóth Tibor tojásárus elmondta, hogy szerinte a legtöbben az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást, és ehhez nem feltétlenül a piacot választják. Szerinte ez azért is probléma, mivel az olyan helyeken, mint a vásárcsarnok, a tojás mindig friss, nem úgy, mint a szupermarketekben. Hozzátette:

A tavalyihoz képest idén olcsóbb a tojás.

Tóth Tibor szerint 2022 végén a gabonaárak emelkedése miatt túlzottan megdrágult a tojás, ami most tért vissza a reális árszintre.

A Haon megnézte a nagyobb áruházak honlapjait is, hogy felmérje a tojásárakat. Ezeken a helyeken nagyobb szórást tapasztaltak, 40-től 111 forintig terjedt a tojás darabja.

A húsvéti sonka az utolsó pillanatra marad

A húsvéti sonka esetében nem mondhatjuk el, hogy csökkent az ár, sőt, akár 10 százalékos drágulás is lehet a tavalyi évhez képest.

Egy kilogramm sonkát 4500 forintért talált a Haon egy debreceni húsüzletben, ami 300-400 forinttal magasabb ár, mint az egy évvel korábbi. 

Az üzletben elmondták, hogy a húsárut az ünnep előtti héten szokták megvenni az emberek. A kötözött sonka mellett a dagadó a sláger ebben az időszakban.

Az áruházakban a kötözött sonka ára nagyjából hasonló szinten mozog. Egy kilogrammért a legolcsóbb ajánlat 2700 forint volt, a legdrágább pedig 4600. A leggyakrabban felbukkanó árcédulán a 4290 forint per kilogramm szerepelt.

Kétszer annyiba kerül a kakaó, mint az év elején, brutálisan emelkedhet a csokoládé ára is

A kakaóbab világpiaci ára kétszeresére nőtt az idén, visszaeső termelés, járványok és az ellátási láncok problémái nehezítik a kereskedelmet. A kakaó drágulása hamarosan a csokoládé árára is látványos és fájdalmas hatással lesz.

 

 

debrecen ünnep húsvét tojás sonka
Kapcsolódó cikkek