Kétszeresére ugrott a kakaóbab határidős jegyzése az idén, a népszerű élelmiszeripari alapanyag világpiaci ára kevesebb mint három hónap alatt duplázódott meg, rámutatva ezzel a háttérben meghúzódó problémák nagyságrendjére és megkerülhetetlenségére.

Cocoa,Beans,In,The,Hands,Of,A,Farmer,On,The, kakaó, Kétszeresére nőtt a kakaóbab árfolyama az elmúlt szűk három hónapban / Fotó: Shutterstock
Kétszeresére nőtt a kakaóbab árfolyama az elmúlt szűk három hónapban / Fotó: Shutterstock

A kakaóbab elsődleges globális termelője a nyugat-afrikai térség, melyet az elmúlt időszakban extrém időjárási jelenségek és széles tömegeket megfertőző járványok sújtanak, melyek rendszeres kényszerű leállásokat idéznek elő a helyi ellátási lánc szinte minden pontján, visszafogva ezzel a termelékenységet, mindez pedig ahhoz vezethet, hogy a globális piac az egymást követő harmadik évben is kínálati deficitben zárhat.

Az új környezetvédelmi importszabályozása pedig tovább súlyosbítja a problémát.

A kakaóbab elmúlt hetekben megfigyelt ralija kifejezetten kellemetlen pillanatban éri a világot: rohamosan közeleg ugyanis a húsvét, a keresztény kultúrkör egyik legnagyobb csokoládéfogyasztó ünnepe, és ugyan a legnagyobb gyártók hónapokkal előre betáraznak az alapanyagból, az áremelkedés hatásai hamarosan láthatók lesznek a boltok polcain is. 

Már most vannak olyan iparági szereplők, akik bejelentették, hogy áraik emelésére kényszerülnek hamarosan, közéjük tartozunk mi is. Nagyon nehéz megmondani, innen merre indul tovább az árfolyam, de igyekszünk mindent megtenni a kellemetlen hatások ellensúlyozása érdekében

– mondta Martin Hug, a Lindt csokoládégyártó pénzügyi igazgatója a Bloombergnek.

Kakaóbabhiány miatt lehet drágább a csoki

Az elmúlt három évben a kínálat elmaradt a kereslettől, és idén sem lesz elég kakaóbab. Az 1960-as évek vége óta nem volt négy egymást követő évben hiány a piacon.

Az elmúlt hetek raliját követően a kakaóbab tonnánkénti ára az elmúlt órákban megérintette a történelmi csúcsot jelentő 8394 dollárt is, jelenleg 8133 dolláron áll a jegyzés.

Brutális emelkedésen ment keresztül a kakaóbab árfolyama az elmúlt hetekben

Az elemzők szerint azok a gyártók, akik igyekeznek elkerülni az áremeléseket, a napjainkban egyre többet emlegetett zsugorinfláció eszközén túl különféle ízesítőszerek hozzáadásához tudnak folyamodni, hogy véka alá rejthessék a termék kakaótartalmának csökkenését.