A magyar online árfigyelő rendszer átvételén gondolkozik a szlovák pénzügyminiszter, így csökkentené az élelmiszerárakat – erről beszélt egy hete Ladislav Kamenicky tárcavezető, aki szerint olcsóbb lenne készen megvenni a szisztémát, mint sajátot fejleszteni – írta meg a Mandiner . A közlés kapcsán megkerestük a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH). A Világgazdaság kérdésére a versenyhatóság kommunikációs vezetője, Horváth Bálint kifejtette: a az árfigyelő működtetésének feladatát látja el, a fejlesztéseket, az informatikai és a jogszabályi hátteret a kormányzat és szervezetei biztosítják.

Budaörs, 2023. július 12.Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő árakat ellenőriz az idén július elsején indult online árfigyelő rendszer kapcsán tartott sajtótájékoztatón a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 2023. július 12-én. Az online árfigyelő rendszer hatékony fejlesztésnek bizonyult az infláció letörésére, arra, hogy "hatékonyan vegyük föl a szankciós inflációval szemben a versenyt" – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.MTI/Lakatos Péter
Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő árakat ellenőriz.
Fotó: Lakatos Péter

Hozzátette azt is, hogy az élelmiszer-infláció letöréséért meghozott magyarországi intézkedések, köztük az online árfigyelő rendszer működése és eredményei nemzetközi szinten is felkeltették az érdeklődést. 

A szlovák pénzügyminisztérium megkereste hivatalosan a GVH-t, érdeklődve az árfigyelő működéséről, technológiai felépítéséről és az eddigi eredményeiről. 

A magyar versenyhatóság törekszik arra, hogy nemzetközi szinten is megossza tapasztalatait, eközben különösen nagy hangsúlyt helyez a visegrádi országokkal való együttműködésre. A szlovák megkeresésre a GVH – a nemzetgazdasági, valamint a külügyi tárcával egyeztetve – részletes tájékoztatás ad az online árfigyelő rendszerről és a piaci verseny élénkítése érdekében tett erőfeszítéseiről – mondta a kommunikációs vezető.

Beváltotta reményeket

Horváth Bálint az árfigyelő eredményeiről is említést tett. Kiemelte, hogy a rendszer kezdetben 62 termékkategóriát tartalmazott, ezek döntő többségében pedig csökkentek az átlagárak, egyes termékek esetében 20-40 százalékkal. Ez igaz például a korábbi ársapkás termékek majd mindegyikére, így a tejre, a tojásra, a finomlisztre, az étolajra, a csirkemellre, miközben a burgonya a korábbi ársapkás átlagárakhoz képest közel 60 százalékkal kerül kevesebbe az aktuális adatok alapján. A kommunikációs vezető megjegyezte: 

a 2022 decemberi 44,8 százalékos csúcshoz képest alig egy év alatt kevesebb, mint tizedére zuhant az élelmiszerárak emelkedése.

Ebben a kormányzati, és jegybanki lépések mellett a GVH célzott vizsgálatai, valamint az árfigyelő is érdemi szerepet játszott – vélekedett Horváth Bálint.

Több ezer forint bevásárlásonként

Az online rendszer az év elején újabb 16 termékkategóriával bővült, bekerültek a speciális étrendet követők által leggyakrabban fogyasztott laktóz-, tejfehérje- és gluténmentes termékek. Így a vásárlók már összesen 78 termékkategóriában – napi szinten közel kétezer különböző élelmiszerterméknél – hasonlíthatják össze a boltokra szűkített árakat. A versenyhivatal szerint tudatos tervezéssel, vagyis a bevásárlólista és a térképes boltszűrő funkció használatával több ezer forintot és sok időt lehet megspórolni a nagybevásárlások során.

Zsugordó termékek

A kommunikációs vezető szóba hozta azt a március elseje óta élő kormányzati intézkedést, melynek következtében táblával kell jelölniük a nagy forgalmú boltoknak, ha valamely előre csomagolt termék kiszerelése a korábbinál kisebb lett. – Az új intézkedéshez passzol az árfigyelő kialakítása, a rendszer ugyanis kilogramm, liter, darabszám alapján adja meg egy-egy keresett termék árát, s így állítja sorba az árucikkeket – mutatott rá Horváth Bálint. Így azokat sem tudja becsapni a kiszerelések zsugorodása, akik az árfigyelőben állítják össze bevásárlásukat.