A gazdasági együttműködés korában élünk, nem lehet és nem szabad lezárni a határokat, a gazdasági szuverenitás nem jelenthet bezárkózást, de gazdasági szuverenitás nem létezhet politikai szuverenitás nélkül

– mondta előadásában Lázár János építési és közlekedési miniszter a Portfolio Építőipar 2024 konferenciáján. Az építőipar mellett az élelmiszeriparra kitérve keményen üzent a SPAR-nak is.

LÁZÁR JánosBudapest, 2023. december 4.
Lázár János építési és közlekedési miniszter beszél a Rákosrendező pályaudvar területére tervezett, 130 hektáros új "millenniumi városközpontról” tartott sajtótájékoztatón az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2023. december 4-én. A miniszter elmondta, hogy a világ legfontosabb ingatlanfejlesztőivel zajlanak a tárgyalások, a külföldi befektetők mintegy 5 milliárd euró értékű fejlesztést terveznek a jelenleg állami tulajdonban lévő területen. Az állam vállalta, hogy mintegy 1 milliárd euró értékben hajt végre infrastrukturális beruházásokat.
MTI/Soós LajosBudapest, 2023. december 4.Lázár János építési és közlekedési miniszter beszél a Rákosrendező pályaudvar területére tervezett, 130 hektáros új "millenniumi városközpontról” tartott sajtótájékoztatón az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2023. december 4-én. A miniszter elmondta, hogy a világ legfontosabb ingatlanfejlesztőivel zajlanak a tárgyalások, a külföldi befektetők mintegy 5 milliárd euró értékű fejlesztést terveznek a jelenleg állami tulajdonban lévő területen. Az állam vállalta, hogy mintegy 1 milliárd euró értékben hajt végre infrastrukturális beruházásokat.MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos

A miniszter azt mondta: a kormány célkitűzése, hogy Magyarország a szuverenitását erősítve váljon kulcsállammá. „A stratégia, hogy nem kicsit fejlesztünk mindent, hanem kiemelt iparágakat érdemeben” – mondta. A miniszter prioritásként nevezte az autóipart, a hadiipart és az élelmiszeripart is. 

Az az élelmiszeripari vállalkozás, amely nem adja meg a tiszteletet a kormánynak, nem maradhat Magyarországon

– mondta. „Gondoljunk bele, mi lenne, ha egy magyar élelmiszeripari vállalkozás uralná Ausztria piacát? Európa iparát 40-50 százalékban a német és a francia cégek uralják, ezt nem kell hogy elfogadjuk. Nem kiszorítani kell őket, hanem rászorítani a tisztességes piaci magatartásra” – tette hozzá.   Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy a Nagy Márton vezette nemzetgazdasági tárca visszautasította a vállalat állításait, miszerint a magyar állam kijelentette, hogy részesedést szerezne a kiskereskedelmi láncban. Ahogy arról a lapunk a hét végén beszámolt, minden jel szerint elmérgesedett a viszony a SPAR tulajdonosai és a magyar kormány között. 

Lázár János a konferencián azt is mondta: 

Nem kevesebb, hanem több Mészáros Lőrincre és Szíjj Lászlóra van szükség.

Az építőiparban az és a pénzügyi források szűkülése miatt teljesen új világ köszöntött be az építőiparban. A megrendelések aránya csökkent, az energiaárak emelkedése és az infláció leginkább az építőipart ütötte meg. A kormány feladata, hogy tőkét hozzon az országba a nyugati és a keleti országokból egyaránt. 

„Teljesen új rendszert kívánunk bevezetni az állami beruházásokban” – mondta. Hozzátette, hogy racionálisabb beruházásokra van szükség, a tervezés és kivitelezés nem egyesülhet egy kézben, és nem kezdődhet el terv nélkül állami beruházás. „Mindenki, aki Magyarországon bármit építeni akar, mostantól új játékszabályok szerint dolgozik, hogy az ország sokkal jobb állapotba kerüljön, szebb, lakhatóbb, zöldebb környezet jöjjön létre a hazai erőforrások sokkal magasabb használata mellett.”