A lakossági vagyonbiztosítás díjbevétele 191,22 milliárd forintot tett ki tavaly az év egészében szemben az egy évvel korábbi 165,70 milliárd forinttal – közölte a lakásbiztosítások adatait a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján szerdán. 

Real,Estate,Agents,Offer,Contracts,To,Buy,Or,Rent,Housing.
Az MNB adatai szerint az utóbbi hét évben a legtöbb káreseményt tavaly jegyezték fel. Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Összesen több mint 708 ezer darab káresemény történt 2023-ban az egy évvel korábbi 604 ezer darabhoz képest. A keletkezett károkra a biztosítók 73,13 milliárd forintot költöttek, miközben 2022-ben a ráfordítás 54,59 milliárd forint volt. 

A káresemények száma 2017-től – eddig tette közzé visszamenőleg az MNB az adatokat – 708 ezer és 437 ezer között ingadozott, a legkevesebb ilyen esetet, közel 438 ezret 2021-ben regisztrálták.  

A jegybank most első alkalommal jelentette meg önálló idősorként a lakásbiztosítás adatait, ezzel a március 1-jén induló lakásbiztosítási kampányt kívánja támogatni. 

Az idősor frissítése negyedévente, a biztosítói idősor frissítésével egyidejűleg történik majd.

 Az adatok a Magyarországon székhellyel rendelkező biztosítók negyedéves és éves gyakoriságú adatszolgáltatásain alapulnak; a lakásbiztosítás állományi és káradatait tartalmazzák 2017. január 1-ig visszamenően. 

A lakossági vagyonbiztosítás díjbevétele
 

 

Egy új jogszabály alapján március 1. és 31. között a biztosítási évfordulótól függetlenül bárki díjmentesen felmondhatja meglévő lakásbiztosítását és újat köthet.

A magyarországi ingatlanok 73 százaléka biztosítva van, de ez nem jelenti azt, hogy aki megkötötte a szerződését, annak nincs további teendője annak érdekében, hogy biztonságban tudja legértékesebb vagyontárgyát, az otthonát – hívta fel a figyelmet közleményében az Alfa Biztosító. 

Érdemes szakértő segítségét kérni akár új biztosítást szeretnénk kötni, akár a meglévőt aktualizálnánk

– írták. 

A meglévő biztosítást módosítani szükséges:

  • Ha nagyobb értéknövelő beruházást hajtottunk végre, például napelemeket szereltettünk fel, vagy értékes berendezési tárgyakat, gépeket vásároltunk.
  • Ha az utóbbi időben bővítettük az ingatlant.

Óriási akciódömpinggel indult a lakásbiztosítási kampány

Gáláns kedvezményekkel futottak neki a lakásbiztosítási kampánynak a biztosítók, és aktivizálták magukat a közvetítők is. Az elérhető ajánlatok alapján akár tízezreket is spórolhatnak évente azok a lakástulajdonosok, akik lecserélik régi biztosítási szerződésüket.