A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) 16 márka – AEG, Beko, Bosch, Candy, Electrolux, Gorenje, Haier, IKEA, Indesit, Miele, Mora, Samsung, Siemens, Smeg, Teka, Whirlpool – 48 beépíthető sütőjét hasonlította össze különböző szempontok alapján.

Attractive,Young,Woman,With,Her,Little,Cute,Daughter,Are,Cooking
Egy megfelelő minőségű beépített sütő segítségével sok gyorsan elkészíthető finomsággal lephetjük meg a családot.
                   Fotó: 4 PM Production

A termékeket laboratóriumban vizsgálták nemzetközi szervezetekkel együttműködve. A tesztek során kiemelten vizsgálták:

  •  a sütési teljesítményt,
  • az energiafogyasztást,
  • a berendezés használatát és tisztítását,
  • a zajszintet,
  • a biztonságot.

Süteményt, lazacot és zöldséget is sütöttek a teszten

A legjobb sütők kevesebb mint öt perc alatt melegszenek fel 180 Celsius-fokra, míg a legrosszabbaknak ehhez háromszor ennyi idő szükséges. „Az AEG BPS351120M beépíthető sütőjének például ez az egyik gyengesége. Míg a Samsung NV75T8979RK/EF egy pillanat alatt feltekeri a hőfokot üzemkészre” – emelte ki a TVE munkatársa. Dénes Júlia jelezte, hogy a sütési hatékonyságot aprósütemények, habcsók és piskótatészta készítésével is tesztelték. Míg a grillfunkciót kenyérpirítással és grillcsirke sütéssel. A gőzfunkcióval rendelkező modelleket lazac és zöldség, brokkoli és puding készítésével tették próbára.

A fogyasztóvédelmi szakemberek tapasztalatai szerint minden szempontból más és más termék vitte el a pálmát. 

Ezek azért is fontos információk, mert így már azt szem előtt tartva válogathatunk a kínálatból, hogy milyen típusú ételeket készítünk leggyakrabban sütőben.

A tesztelt termékek többségének van valamilyen beépített tisztítást segítő funkciója

Sokak szerint egy jó minőségű márka több terméke – például a Bosch CMG633BB1 – a leggyengébbek között végzett összesítésben a sütési teljesítmény szempontjából. Persze akadnak valóban kiváló minőségű Bosch-termékek is, ráadásul ezekhez képest hozzávetőleg fél áron. 

„Nem biztos, hogy jól járunk, ha vakon megbízunk egy márkában. Továbbá »a drágább biztosan jobb is« közhelyes megállapításra sem érdemes nagyobb összegben fogadni. A konkrét termék minőségéről kell megbizonyosodnunk vásárlás előtt” – hangsúlyozta a szakember.

Elektromos és mechanikai biztonság szempontjából nem volt kifogás

A TVE összesítéséből az is kiderült, hogy a tesztelt termékek többségének van valamilyen beépített tisztítást segítő funkciója pirolitikus, katalitikus, gőz vagy AquaClean technológia. A pirolitikus sütő egy olyan öntisztító sütőtípus, amely extrém magas hőmérsékletet használ az odaégett ételmaradékok és makacs zsírfoltok eltávolítására, egész egyszerűen úgy, hogy elégeti azokat, és nem hagy maga után mást, mint finom hamut. 

A katalitikus tisztítási funkcióval ellátott sütők belső fala speciális zománcozással van borítva, amely katalizátor. Ezek olyan anyagok, amelyek magas hőmérsékleten, oxigén hatására megváltoztatják a kémiai szerkezetét a zsíros szennyeződéseknek. 

Az AquaClean technológia pedig vizet párologtat el a sütő aljáról, amitől a makacs zsír- és étellerakódások fellazulnak. Egyszerűen vizet teszünk a sütőtér aljába és elindítjuk a programot.

Happy,Little,Boy,Eat,Cupcake
A szakemberek rangsora szerint az első öt helyet Bosch-, Electrolux- és Whirlpool-termékek foglalják el.
Fotó: Oksana Trautwein

A teszteken elektromos és mechanikai biztonság szempontjából minden termék megfelelt a vonatkozó előírásoknak. Hőbiztonság szempontjából viszont több esetben is tapasztalták, hogy a sütő üvege, külső felülete vagy irányító panelja/gombjai 40-50 Celsiusra is felmelegednek. A legextrémebb felmelegedést két termék esetében mérték. A Beko BBIM14300WMS grillfunkciója esetében a sütő üvege 61,4 Celsiusra forrósodott fel, míg a Gorenje BPS6737E07B üvege a pirolitikus tisztítás során 67,1 Celsiusig hevült.

Széles sávban mozognak a fogyasztói árak

Zsebbe vágó kérdés, hogy mennyibe kerül a kiszemelt termék. 

A tesztelt sütők átlagára 90 ezer és 1 millió 400 ezer forint között mozgott a tesztelés idején.

A legolcsóbb, az Indesit IFW 4844 H BL 64 százalékos eredményt ért el összesítésben. Viszonyításképpen a legdrágább, a Miele DGC 7460 CS 58 százalékos eredménnyel végzett. Az első öt helyet Bosch, Electrolux és Whirlpool termékek foglalják el 153–295 ezer forintos árkategóriában, 71–74 százalékos eredménnyel.