Csökken a magyar gazdaság exporttermékei iránti kereslet, amely visszaveti a növekedési kilátásainkat hangzott el a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. elemzői háttérbeszélgetésén. A kutatóintézet előrejelzése szerint a növekedése idén 2,7 százalékos lehet, majd ez jövőre 3,4 százalékra gyorsulhat, amely lényegében megegyezik a kormány számításaival.

MercedesBenz Kecskemet_ReStart20200428_3
Fotó: Dudar Szilard

Isépy Tamás makrogazdasági üzletágvezető emlékeztetett rá, hogy nagyon nehéz volt kievickélni a 0 százalék közeli kamatszintből a vállalatoknak és a lakosságnak, miután a jegybank drasztikus kamatemeléseket hajtott végre 2022 folyamán. Utóbbi természetesen hatott a forint árfolyamára is, és egyaránt voltak haszonélvezői és kárvallottjai ennek – leginkább a költségvetés, amelynek finanszírozását is nehézzé tette a magas kamatkörnyezet. 

Azt várják, hogy a reálbérek folyamatosan emelkedni fognak az alacsony inflációnak köszönhetően, ez pedig pozitív hatást gyakorol a fogyasztásra.

Mivel az idén nem teljesít jól, az exportpozíció várhatóan csak 2025-től tudja erősíteni a GDP-t.

Ami a jegybanki alapkamatot illeti, a várakozásaik szerint az év végére ez 6,5 százalékra mérséklődhet, miközben az éves átlagos 4,4 százalékos lehet.

Az árfolyamot tartani kell, egy esetleges gyengülés nagyobb hatást gyakorol az inflációra, mint korábban

emelte ki Isépy, aki a magas kamatok kapcsán rámutatott: az államadósság csökkenő pályája nincs veszélyben, de a magasabb költségvetési hiány miatt a csökkenés nem lesz jelentős mértékű.

Egyre bizakodóbb a lakosság

„Lassú, de trendszerű emelkedés figyelhető meg a lakossági konjunktúrában, a jelek azt mutatják, hogy egyre kevésbé értékeli negatívan a folyamatokat” közölte Koncz Péter junior makrogazdasági elemző, aki az általuk végzett konjunktúrakutatás eredményeit mutatta be. Rámutatott: az anyagi helyzetüket a legjobban a diplomások értékelik, míg a legkevésbé a nyolc általánossal rendelkezők, akik az inflációs környezetet a legnagyobb problémának tartják. A gazdasági környezet megítélését illetően azonban megfordul a helyzet.

Ezzel együtt a lakosság bizakodó a munkaerőpiaci kilátásokkal kapcsolatban, ami az elemző szerint előrevetíti a gazdaság bővülését.

A vállalatok konjunktúraindexe hasonlóan alakul a lakosságéhoz Koncz Péter szerint, ugyanakkor az üzleti környezet megítélése alulteljesít a háború kitörése óta. A mikrovállalatok értékelik a legnegatívabban a kilátásokat, míg a nagyvállalatok sokkal pozitívabban látják a folyamatokat. Viszont a cégek számára kedvező fejlemény, hogy már látszódnak a növekedés jelei a kiskereskedelmi forgalomban.