Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mai napon hivatalában fogadta Kaderják Pétert, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjét. A megbeszélésen áttekintették a hazai és globális akkumulátorgyártás helyzetét, az innovatív ágazat teljesítményének várható alakulását, különös tekintettel a termelést meghatározó nemzetközi és magyar gazdasági folyamatokra.

NAGY Márton
A Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjével tárgyalt Nagy Márton / Fotó: Mónus Márton

A tárcavezető a megbeszélésen kiemelte: 

Az export- és beruházásvezérelt magyar gazdaság egyik fontos húzóerejévé az elektromos járműgyártási ökoszisztémához kapcsolódó high-tech akkumulátorgyártás lépett elő, az ágazatot a zöldenergia tárolásának előtérbe kerülése különösen felértékeli.

Magyarország GDP-arányos exportja az akkumulátorok és akkumulátor-alkatrészek terén már ma is meghaladja az 5 százalékot, amellyel listavezető az uniós országok között. A high-tech akkumulátorgyártás a következő években több mint 6300 milliárd forintnyi fejlesztést hozhat hazánkba, így Magyarország a világ negyedik legnagyobb akkumulátoripari hatalma lehet Kína, az Egyesült Államok és Németország után. Hazánk gyártási kapacitása elérheti a 250 gigawattórát, s ezzel az európai szükséglet 35 százalékát szolgálhatja ki.

Nagy Márton az egyeztetésen megismételte, hogy az EU versenyképességének, az európai elektromos autóipar fellendítésének és megerősítésének érdekében az elektromos járművek vásárlását célzó uniós szintű ösztönzőprogramot szükséges indítani.

Szúrós szag terjedt az SK komáromi akkugyárában, több ember kórházba került

A gyárból mentők vitték el az embereket, kivonult a rendőrség és a katasztrófavédelem, a dolgozókat kiterelték a gyár előtti parkolóba.