A debreceni autógyárát érintő megállapodást kötött a BMW Group a Lufthansával, melynek értelmében kapacitásbővítés történt a légitársaság nagyobb befogadóképességű, Debrecen és München között hétfőn és pénteken közlekedő járatain.

Airbus A321neo
A 215 üléses Airbus A321neo fog közlekedni Debrecen és München között a hétfői és pénteki napokon / Fotó: AFP

A Lufthansa legnagyobb, rövid és közép távú vonalakon szolgálatot teljesítő repülőgépe, a 215 üléses Airbus A321neo fog közlekedni ezeken a napokon a német város és Hajdú-Bihar vármegye székhelye között.

Az új járattal 1,5 óra alatt lehet megtenni a Debrecen–München utat, Budapesten keresztül ez az idő 3-3,5 óra lenne.

Johannes Walter, a Lufthansa csoport alelnöke – aki maga is az első járattal érkezett Debrecenbe – reményét fejezte ki, hogy turisták is nagyszámban veszik majd igénybe a szolgáltatásaikat, miután egy megállóval érhető el az ötcsillagos müncheni repülőtér, ahonnan a világ bármelyik tájára el lehet utazni.

Liv Eske Herrström, a BMW Manufacturing Hungary Kft. pénzügyi igazgatója fontos mérföldkőnek nevezte a járatok kapacitásbővítését. Jelezte: ma már több mint ezer munkatársuk dolgozik Debrecenben, ők készítik fel a gyárat az autógyártás jövő évi indulására. A létszám folyamatosan nő, így a nagyobb kapacitású Lufthansa-járatok lehetővé teszik munkatársaik jő minőségű haza-, illetve visszautazását.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere megemlítette, hogy 

  • korszerűsítették az utasbiztonsági berendezéseket, 
  • megkezdték az utasterminál bővítését, miközben terveik között szerepel
  • új kifutópálya és 
  • új utasterminál építése.

A Lufthansa járatai hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap közlekednek Debrecen és München között. Péntektől heti két alkalommal a 215 üléses Airbus A321neo szállítja az utasokat.

Az eddig ismert tervek alapján a BMW nagyságrendileg 150 ezer autót gyárthat le évente a cívisvárosban, ahol 

több mint kétmilliárd eurót (mintegy 779 milliárd forint) fektet be.

A tisztán elektromos meghajtású modellük, a Neue Klasse sorozatgyártása jövőre veszi kezdetét a debreceni BMW-gyárban.