Benzines és dízelautóra telik a magyaroknak – állapította meg a magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu friss elemzése, melynek adatai szerint a magyar piacon továbbra is a belső égésű motorok viszik a prímet a kedvezőbb árak miatt.

Autopiac hasznaltautok-28
A vevők többsége a benzines és a dízelautókat keresi / Fotó: Németh András Péter / Mediaworks

Az elektromos autók népszerűsége növekedett az elmúlt egy évben, amikor mind hirdetésszám, mind telefonos érdeklődések tekintetében maguk mögött hagyták a hibrideket.

Összességében azonban 

továbbra sincsenek összhangban a vásárlói igényekkel a belső égésű motorok tiltását célzó európai tervek,

ez tisztán látszik az adatokból.

Használtautó-piac: az Opel Astrát nem lehet letaszítani a trónról

Az Opel Astrát nem lehet letaszítani a trónról, a Suzuki Swift hátrébb került a rangsorban, és leginkább a Skoda Octavia, a Volkswagen Golf és a Ford Focus modellek iránt nőtt a kereslet. Három elektromos modellt is találtunk a legnépszerűbb típusok között, amiben óriási szerepet játszhat az elektromos autók egyéves viszonylatban tapasztalt, 14–35 százalék közötti átlagárcsökkenése.

A Használtautó.hu csaknem egymillió hirdetés áttekintésével és több mint 5,5 millió telefonos érdeklődés alapján megvizsgálta, hogy az érdeklődők körében milyen meghajtású használt autók a legkeresettebbek.

Autós tábla
 

Az elmúlt egy évben több mint 518 ezer benzines és több mint 400 ezer dízelautót hirdettek a portálon, melyekre összesen több mint 5 millió telefonos érdeklődés érkezett. 

Elektromos autóból mindeközben megközelítőleg 29 ezer, míg hibridből nagyságrendileg 24 ezer darabból válogathattak a vásárlók. Ezekkel kapcsolatban több mint 58 ezer alkalommal emelték fel a telefonkészüléket.

Egy tízévesnél idősebb elektromos vagy hibrid átlagára egy tízévesnél idősebb benzines vagy dízelautó átlagárának akár több mint kétszerese lehet.

„A tízévesnél fiatalabb modellek esetében pedig még mindig másfélszeres szorzót látunk” – összegezte Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője, rámutatva arra, hogy a vevők pénztárcamérete és az abból fakadó árérzékenység határozza meg a keresletet.

Az eladó autók népszerűségi listája hajtáslánconkénti bontásban