Erősen indította az idei évet AutoWallis csoport kiskereskedelmi üzletága, amely a magyar piac hétszázalékos bővülését jelentősen meghaladva 16 százalékkal növelte az újgépjármű-eladásokat – derül ki a pesti autós társaságának közleményéből.

20220921 Budapest A pesti tőzsde autós vállalata, az AutoWallis befektetői tájékoztató keretében ismertette  friss járműpiaci és stratégiai várakozásait.Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Felpörgött az AutoWallis kiskereskedelmi értékesítése / Fotó: Kallus György/Világgazdaság

 A régiós autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató nagykereskedelmi üzletágában értékesített járművek száma ugyanakkor közel negyedével csökkent éve alapon, elsősorban bázishatások és a tengeri szállítások nehézségei miatt. A szolgáltatások terén a szervizórák és a bérleti események száma növekedett. 

Erős a kiskereskedelem, az AutoWallis új autóit és a használtakat is viszik

Az AutoWallis csoport kiskereskedelmi üzletága 

  • új gépjármű eladásait 15,9 százalékkal 2 424-re, 
  • míg a használtautó-eladásokat 22,8 százalékkal 597 darabra növelte az első negyedévben. 

A teljesítmény annak fényében különösen kiemelkedő, hogy mindeközben Magyarországon mindössze 7,23 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett személyautók száma.  A kiskereskedelmi üzletág szolgáltatási területén a szervizórák száma 6,1 százalékkal 47 763-ra emelkedett, ezzel egy időben a Wigo car sharing tavalyi akvizíciójának köszönhetően jelentősen, 91 920-ra növekedett a bérleti események száma. 

A Magyarországon az AutoWallis által üzemeltetett Sixt flottamérete 423 darabbal csökkent az első három hónapban a szezonális hatásoknak megfelelően, ugyanakkor a Wigo 536 darabos állományának köszönhetően összesen 113 darabbal – 3,2 százalékkal – 3 678-ra bővült a flottaméret. A bérleti napok számának 11 százalékos csökkenése is szezonálisnak tekinthető, ami a flottaméret csökkentésével együtt működési hatékonyság javulást jelent. 

Megérezte a szállítási problémákat a nagykereskedelem

A nagykereskedelmi üzletágban egyszeri és jelentős bázishatások miatt 23,5 százalékkal, 2 641 darabbal alacsonyabb az eladott új gépjárművek száma. Az időszak mérsékeltebb értékesítési volumenének oka technikai jellegű, amit a 2022. utolsó és a bázisidőszaki 2023. első negyedéves kiugróan magas értékesítések bázishatása és az idei első negyedévben a Szuezi-csatorna, illetve a vörös-tengeri helyzet miatt csaknem egy hónappal megnövekedett tengeri szállítási határidők együttesen magyaráznak. 

Az AutoWallis árfolyama 2024-től
 

A jelzetteknek megfelelően megnövekedett regisztrációs számok a tavalyi időszakban a COVID hatásaira, chiphiányra, és globális szállítási nehézségekre visszavezethető elhalasztott vásárlásoknak és a magas teljesítésre váró rendelésállománynak voltak köszönhetőek. 

Mára ezek az egyszeri hatások kiegyenlítődtek, az értékesítés normalizálódott, egyenletesebben oszlik el, kiszámíthatóbb mederbe került. A csökkenést elsősorban 

  • a SsangYong (-1 709 darab), 
  • a Dacia (-462 darab), 
  • és az Opel (-287 darab) 

kisebb értékesítési volumene okozta. 

AutoWallis-vezér: érdemi bővülés jöhet idén

Ormosy Gábor vezérigazgatója elmondása szerint a nagykereskedelmi üzletág is a várakozásaiknak megfelelően teljesített, a 2024-es kilátások kapcsán pedig kiemelte, hogy a következő negyedévekben a bázisidőszakhoz képest is már növekedést várnak a jelenlegi makrogazdasági környezetben, így éves szinten érdemben bővülhet a két üzletág által értékesített gépjárművek száma.