Hétfől lehet jelentkezni az Ifjúsági Garancia Plusz programra közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.  A tervezetten közel 200 milliárd forintból megvalósuló program azoknak a 15–29 év közötti fiataloknak a munkához, munkatapasztalathoz vagy piacképes tudáshoz jutását támogatja, akik nem tanulnak, nem dolgoznak, emellett álláskeresőként vagy szolgáltatást kérőként nyilvántartásba vételüket kérték a lakóhelyük vagy tartózkodási helyük szerint illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatal foglalkoztatási osztályán. 

A teenagers hanging on rooftop and drinking beer.
Fotó: millann

A programba belépők személyre szabott segítséget kapnak a munkaerőpiaci helyzetük javításához.

A segítségnyújtás első szakaszában foglalkoztatást elősegítő szolgáltatások, egyéni/csoportos tanácsadások formájában történik a fiatalok segítése, amelyek során ifjúsági tanácsadó munkatársak segítenek a fiataloknak saját, egyéni tervet kialakítani a továbblépés irányára.

Ezt követően a programban 2024. április folyamán elérhetővé válnak a következő támogatások: bértámogatás, lakhatási vagy utazási támogatás nyilvántartott álláskereső részére. Májustól a célcsoport képzéséhez is támogatást biztosítunk a program keretében. 

A programmal kapcsolatos részletek a kormány foglalkoztatási portálján már elérhetők.