Az sikeres visszaszorítását követően 2024-ben a kormány elsődleges célja a újraindítása, majd a teljesítmény magasabb szintre emelése.

NAGY Márton
Sokkal könnyeb lehet céget alapítani, a kormány csökkenti az adminisztrációs terheket
Fotó: Bruzák Noémi

A kormány szem előtt tartva a gazdasági növekedés támogatását, azzal bízta meg a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy az Igazságügyi Minisztérium és a Pénzügyminisztérium bevonásával tárja fel, mely tényezők okoznak nehézséget a magyarországi cégalapítások során. 

A kidolgozott intézkedéscsomag a versenyképességet negatívan befolyásoló tényezők felszámolása érdekében elsődlegesen az adminisztrációs terhek csökkentését, továbbá az eljárás érdemi egyszerűsítését és könnyítését irányozza elő, a külföldi és a harmadik országbeli befektetők cégalapítása során.

A jelentés megállapította, hogy a gazdasági környezet átalakulásával egyre magasabb számban alapítanak hazánkban céget külföldi, harmadik országbeli befektetők, akik – főként nyelvi okokból – csak korlátozottan élhetnek az egynapos cégalapítás lehetőségével, mivel ezt jelenleg csak magyar nyelvű szerződésminta alapján lehetséges igénybe venni. Az általános eljárási szabályok alapján ugyanakkor nagyságrendileg 15 nap alatt lehetséges bejegyeztetni egy vállalkozást.

Már húsvét után benyújthatják a jövő évi költségvetést – két forgatókönyv van a kormány asztalán

A Világgazdaság úgy tudja, hogy a következő két hétben benyújthatja az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetést a Pénzügyminisztérium. Az viszont még nem dőlt el, hogy az idei büdzsé módosításával együtt teszi-e. Az újraírt költségvetésnek legkevésbé Lázár János örülhet, mivel várhatóan több nagyberuházás elindítása tovább csúszik majd.

A helyzet orvoslása érdekében a kormány elrendelte az alkalmazható szerződésminták angol nyelvű változatának közzétételét a külföldi, harmadik országbeli befektetők számára, amely révén korlátok nélkül elérhetővé válhat az egynapos cégalapítás lehetősége. A kormány emellett előírta a cégalapítás során a külföldi okiratok elfogadhatóságáról és felhasználhatóságáról készülő egységes, angol nyelvű tájékoztató közzétételét is. 

Mindezek a lépések a jövőben jelentős mértékben csökkentik az adminisztrációs terheket

– olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

További könnyítést fog jelenteni, hogy míg korábban az egyszerűsített cégeljárásban (a kft. kivételével) kizárólag forintban lehetett meghatározni a könyvelés pénznemét és az alapítói összegét, addig a jövőben valamennyi cégforma esetében – a pénznem váltásából származó többletteher megszüntetése érdekében, a bevétel pénzneméhez (forint/euró/dollár) igazodva – elérhetővé válik az egyszerűsített cégbejegyzési eljárásban is a devizanem szabad megválasztása az alapításhoz használható szerződésmintákban, ezáltal is segítve az induló vállalkozásokat.

A vonatkozó rendeletek, jogszabály-módosítások kidolgozása folyamatban van.