Pilotprogramon dolgoznak az autóipari beruházások által érintett városokban a jelentős újlakás-igény miatt, amit piaci szereplőkkel lát megoldhatónak a kormány egy kamattámogatásos beruházásélénkítő program keretében, amely az otthonteremtési program új lába lesz – jelentette be Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára, a tárca miniszterhelyettese.

Szakmai napokkal kezdődött el ma a 42. Construma kiállítás / Fotó: Sándor Tünde / Világgazdaság

Az újonnan létrejövő ipari központokra koncentrál az otthonteremtési program most formálódó új lába, amely a magas hitelkamatok miatt megdermedt lakásépítési piac élénkítését célozza.

Mint a ma megnyílt Construma szakmai konferenciáján elhangzott:

a működőtőke-beruházások által érintett nagyvárosokra fókuszáló pilotprogramot kamattámogatással tervezik, és fontos kritériuma a magyar építőanyagok felhasználása. A tervezett új programról a Construmán hangzott el először bejelentés, a további részleteket később hozza nyilvánosságra a kormány.

Magyarország versenyképességét növeli az energiakitettség csökkentése, ennek fontos része a lakossági épületállomány korszerűsítése, amire nemrég hirdette meg a második fél évtől elérhető új otthonfelújítási támogatást a kormány.

Kevés a megrendelés

Amikor az építőipar rendelésállománya közel 20 százalékkal kevesebb, mint egy éve volt, senki nincs könnyű helyzetben

– mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke a Construmát kísérő szakmai konferencián.

Az elmúlt években drasztikus áremelkedések voltak, ezek után a szakmai szövetség elnöke kijelentette, hogy 

újabb két számjegyű áremelést a magyar piac egy éven belül nem fogad el, különben nem lesznek rendelések. 

Mint rámutatott, továbbra is magas, 48 százalékos az építőanyag importhányada, ez az erős kitettség az ágazat súlyponti problémáinak egyike, a másik, hogy az építőanyag-gyártók és -kereskedők szerint hiányosak az adatbázisok.

A finanszírozási problémák továbbra is fékezik az ágazatot, ahol

túl lassúnak tartják a jegybank alapkamat-csökkentési gyakorlatát.

Állami otthonfelújítási program: jól figyeljenek a Kádár-kockák – kiszámolták, mennyit lehet spórolni

Június elején elindul az új állami otthonfelújítási program, amellyel az 1990-ig megépült családi és ikerházakat is lehet korszerűsíteni.

Határidő nélkül hosszabbítsák meg az 5 százalékos lakásáfát!

– javasolta Gódi Attila, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója, aki ezt és a hosszú távú, kiszámítható szabályozást említette a legfontosabb várakozások között.

20220210_Ablakcsere Zalakomar ovoda__LSZ5678
A második fél évben indulhat az új otthonfelújítási program / Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Nagyon nehezen fog tudni visszarendeződni a piac, ahhoz még többre van szükség, mint amit most látni. Új lakáshoz még a fejlettebb országokban sem tudnak hozzájutni a fiatalok, ezért közös felelősség, hogy olyan állami lakásépítési és felújítási rendszer legyen, ami kiszámíthatóan, hosszú távon kézben tartja a piacot. Magyarország felzárkóztatása, a társadalmi jólét szempontjából ez kiemelten fontos. 

2024-ben a gyártók várakozásai szerint

  • megszűnik az alapanyaghiány,
  • visszarendeződnek az energiaárak,
  • kielégítőek lesznek a gyártói kapacitások,
  • erős lesz a verseny a gyártók között (térkövet húsz szereplő, hőszigetelő anyagot is tucatnyi cég gyárt ma Magyarországon),
  • kínálati piac lesz újra,
  • stabilizálódnak, konszolidálódnak az árak.

A gyártók üzenete a vevőknek, hogy 

2024 tavasza a megfelelő pillanat az építési és felújítási munkák megkezdéséhez.

Az árak nem lesznek kedvezőbbek, nem érdemes tovább várni – szögezte le Gódi Attila.