Magyar gazdaság

Magyarország hátát nézi Európa – már csak három ország van előttünk

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) adatközlése szerint márciushoz hasonlóan áprilisban is mintegy 80 százalékkal nőtt a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos gépkocsik száma a megelőző év azonos hónapjához képest. A viszonylag alacsony darabszámokat produkáló Ciprus és Málta mellett így csak Dánia előzi a múlt havi magyar mutatót.

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) adatközlése szerint márciushoz hasonlóan áprilisban is mintegy 80 százalékkal nőtt a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos gépkocsik száma a megelőző év azonos hónapjához képest. A viszonylag alacsony darabszámokat produkáló Ciprus és Málta mellett így csak Dánia előzi a múlt havi magyar mutatót. Az uniós átlagos gyarapodásnak több mint ötszöröse a hazai – írja közösségi oldalán az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Elektromos autó
Négy év alatt meghétszereződött a tisztán elektromos autók száma Magyarországon / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A tárca szerint az első öt hónap bővülésének tekintetében szintén előkelő pozícióban, a negyedik helyen van a 46,5 százalékos magyar arány. A mediterrán szigetországok mellett ebben az összevetésben még Belgium fért fel a képzeletbeli dobogóra. Az európai középértéket a január-áprilisi hazai növekedés több mint hétszeresen múlja felül.

Zöldenergia: Magyarország az élre tör

A minisztérium leszögezi: a jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre tör 

  • a termelésében és a tárolásában az otthonokban, 
  • az ipartelepeken és 
  • a gépkocsikban is. 

A tiszta és csendes járművek iránti hazai keresletet a vállalatok számára februárban megnyitott támogatási program élénkíti. 

A 30 milliárd forintos keretösszegből mostanáig mintegy 3000 vállalkozás igényelt összesen 13,6 milliárd forintot 3520 gépkocsi megvásárlásához.

Kiemelik: az e-autók légszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőik számára működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. A támogatási lehetőség kiegyenlíti a hagyományos gépkocsik árelőnyét, ezzel járul hozzá a közlekedés zöldítéséhez, az elektromobilitás további térnyeréséhez.

Meghétszereződött a tisztán elektromos autók száma Magyarországon

A zöld rendszámos járművek számának alakulását tükröző hazai nyilvántartási adatok alapján 

2020 elejéhez képest több mint hétszeresére nőtt a tisztán elektromos járműpark Magyarországon.

A környezetkímélő állomány bővülésében az elmúlt három hónap hozta minden idők legmagasabb eredményét. 

A kizárólag elektromos járművek esetében az első 2024 márciusa, mostanáig az egyetlen 2 ezer darab feletti havi bővüléssel (2108). Februárban a második legnagyobb, 1704 darabos volt a növekedés, az örökranglista bronzérmese az idei április 1687 gépkocsival.

 

 

elektromos autó Energiaügyi Minisztérium tisztán elektromos Magyarország Dánia
Kapcsolódó cikkek