BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A választások előtt felpörgött az építőipar, de gyülekeznek viharfelhők

A márciusi lesújtó építőipari adat után, áprilisban visszapattant a szektor termelése. Az építőipari termelés 15,6 százalékkal nőtt éves bázison. Havi szinten 11 százalékos lett a bővülés. Az áprilisi szerződésállomány azonban aggodalomra adhat okot, mivel a megrendelések fél százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól.

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – írta meg a Központi Statisztikai Hivatal. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült.

20221102 BudapestÉpítkezés, építőipar, társasházak, lakások, munkás, dolgozó szakember, tégla, Otthonok építése Soroksáron fotó: Németh András Péter NAP Szabad Föld
fizikai dolgozók
otthonfelújítási program
otthonfelújítási támogatás
A választások előtt felpörgött az építőipar, de gyülekeznek viharfelhők / Fotó: Németh András Péter / Mediaworks

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján

 az építőipar termelése 11 százalékkal magasabb volt a márciusinál.

2024 áprilisában az előző év azonos hónapjához képest:

Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal.

Az építőipari ágazatok közül

  • az épületek építésében 26,7,
  • az egyéb építmények építésében 4,7 százalékkal nagyobb volt a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 14,3 százalékkal bővült.

A megkötött új szerződések volumene 23 százalékkal nőtt. 

Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 16,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 30,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 0,5 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 1,1 százalékkal emelkedett, az egyéb építményekre vonatkozóké 2 százalékkal csökkent.

2024 egészében bővült az építőipar

Az építőipari termelés volumene 5,7 százalékkal nőtt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.