BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezért szabályoznák az iskolai mobilhasználatot

A gyerekek tanulási teljesítményének javítása érdekében a mobilhasználat szabályozására kaphatnak felhatalmazást az iskolák. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a mobiltelefon használata az iskolában rossz hatással van a gyerekek teljesítményére, és a tanárok munkáját is megnehezíti ha nem az órára figyelnek a gyerekek.

Az Országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslat megteremti a jogszabályi alapját az iskolai mobiltelefon-használat szabályozásának – közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

szabályozhatják
Szabályozhatják a mobil használatát az iskolákban / Fotó: Illyés Tibor / MTI

Egyre több hazai és nemzetközi kutatás támasztja alá, hogy a diákok iskolai koncentrációjára, figyelmére, teljesítményére egyértelműen rossz hatással van a korlátlan iskolai mobiltelefon-használat. Kevésbé tudnak figyelni a tananyagra, ha közben a mobil náluk van, vagy akár csak a táskájukban hever – mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár hozzátette:

A benyújtott javaslat előtt a Belügyminisztérium digitális konzultációt is tartott. Ebben a tanárok és igazgatók többsége szükségesnek tartotta az iskolai mobilhasználat szabályozását, mert a mobil eltereli a diákok figyelmét.

A tanárok munkáját is megnehezíti, ha a diákok figyelme megoszlik

Ugyanakkor fontos, hogy megmaradjon a diák lehetősége a mobil használatára az iskolaidő előtt vagy után a szülőkkel való kapcsolattartáshoz. Ha pedig a tananyag elsajátításához a mobil is szükséges, akkor a tanár engedélyével be lehet vinni tanórára is a mobilt – mondta Rétvári Bence.

A magyar tudományos kutatások mellett az UNESCO és az ENSZ kutatásai is igazolják, hogy a túlzott mobiltelefon-használat csökkenti az oktatási teljesítményt. 

Franciaország, Hollandia, Olaszország, Szlovákia és Anglia már határozott lépéseket tett a mobiltelefonok kiszorítására az iskolából. Az iskolai mobiltelefon-használat visszaszorítása az iskolai internetes zaklatások, cyber-bullying esetek számát is csökkenti. Az okoseszközök – mobilok, laptopok, tabletek – használatának az iskolában a diákok tanulását kell szolgálniuk, és nem a figyelmük elterelését a tanulásról – tette hozzá az államtitkár.

A kormány hétfő délben benyújtott egy 90 oldalas törvényjavaslatot, amelyről kedden kivételes eljárással dönt az Országgyűlés. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott, több tíz oldalas javaslatban szerepel a többi között, hogy korlátoznák a mobiltelefonok használatát az iskolákban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.