BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkaerőhiány: Kazahsztánból is érkeznek hozzánk dolgozók

A munkaerőhiány miatt térségünkben is egyre több dolgozóra van szükség. Kazahok, kirgizek, Fülöp-szigetekiek, indonézek is dolgoznak Magyarországon, a hazai munkaerőével azonos bérért érkeznek hozzánk.

A munkaerőhiány miatt Magyarországra egyre több ázsiai vendégmunkás érkezik, akik nem kapnak kevesebb fizetést, mint a magyarok, ezért nem veszik el a munkájukat – írja a Kisalfold. A portál egy kazah házaspárral beszélgetett bérről és munkakörülményekről.

 A külföldi vendégmunkások bérezése azonos a hazai munkaerőével / Fotó: Csapó Balázs

 

Közöttünk élnek 

Dilnoza Juszupova és Eldar Mannapov 39 és 38 évesek, másfél évvel ezelőttig Turkisztánban éltek, Kazahsztánban. A nő kétdiplomás, egy ügyvédi és egy vámügyintézői okmánya van, odahaza gyerekruhákat árult, piacozott, férje bútorgyárban volt lapszabász. Az üzlet szezonálisan jól ment, néha viszont egyáltalán nem volt bevétel, egyik napról a másikra éltek. A kazah házaspár az Instagramon látta meg a Pannon-Work álláshirdetését, és jelentkeztek. A pénzt hazaküldik a rokonság támogatására és a családi házuk építkezésére, amely mindent elnyel. 

Ezer eurót takarítanak meg havonta 

A házaspár egy autóipari cégnél dolgozik, a préseltalkatrész-gyártásban, három műszakban. 

Egy hónapban fejenként nettó 350 ezer forintot keresnek, ketten körülbelül 200 ezer forintot költenek el, és több mint 1000 eurót küldenek haza. 

Úgy érzik, jól élnek: itt nagyobb az áruk választéka, mint otthon, utazgatnak, voltak már Németországban, a Balatonnál, Szlovéniában a tengernél, baráti társaságuk is van. 

Meddig maradnak?

Csaknem másfél éve dolgoznak a cégnél, szeretnének még egy évet maradni, majd az aláírt két év után is, ez a maximum, aztán haza kell menniük. Mint mondták, 

Kazahsztánban egy képzettebb sori munkás átlagfizetése mindössze 300 euró havonta. 

A gazdasági helyzet országukban jelenleg nem a legjobb, sokan Koreában keresnek munkát – mesélték a kazahsztáni helyzetről, ahol, mint mondták, több mint 120 náció él együtt. A Föld kilencedik legnagyobb országa, kétmillió négyzetkilométeren 20 millió lakossal.

Hány külföldi vendégmunkást közvetítenek ki a térségbe? 

A Pannon-Work Zrt. munkaerő-­közvetítő és -kölcsönző 2017 óta foglalkozik intenzíven külföldi vendégmunkások Magyarországra hozatalával. Eleinte a cégek keresték meg őket, hogy szükségük lenne munkaerőre. Ekkoriban főként ukránokkal és szerbekkel dolgoztattak, majd ahogy az igények növekedtek és a kormányzati lehetőségek bővültek, továbbhaladtak Ázsiá­ba. 

Jelenleg kazahokkal, kirgizekkel, Fülöp-szigetekiekkel, indonézekkel fog­­lalkoznak még. Körülbelül háromszáz kazah, kirgiz vendégmunkás tartozik hozzájuk Győr-Moson-Sopronban. 

Odafigyelnek munkavállalóikra: nem munkásszállón, hanem külön ingatlanokban helyezik el őket, családi házakban, panellakásokban, ők is négyen élnek egy helyen. Bármilyen segítség kell nekik, rögvest hívhatják a közvetítőjüket. Különösebb gond nem is szokott előfordulni, ha van, azonnal áthelyezik a problémás embereket. Cél, hogy pihenni tudjanak a munkára. Leginkább dolgoznak és pihennek, gyűjtik a pénzt. A férfiak és a nők aránya sem torz, jelenleg 60–40 körül van – írja a Kisalfold. 

Hogy néz ki a külföldiek bérezése? 

A Pannon-Work szerint sok cég és vállalat érkezik hazánkba, szükség van a munkáskézre. 

Első körben mindig magyarokkal próbáljuk ezt megoldani, de van, hogy egyszerre akár száz emberre is szükség van, ennyit nem lehet itthonról találni

– mondja Sarkadyné Pápai Beatrix, aki a Pannon-Worknél felel a nemzetközi toborzásért. 

A külföldiek nem jönnek olcsóbban, nem is jöhetnek, tehát nem igaz, hogy a magyaroktól elvennék a munkalehetőségeket, 

és hogy kevesebb bért fogadnának el. A törvények biztosítják az azonos munkabért – hangsúlyozza.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.