
Kiderült, hogy mi történik a gyerektáborok konyhájában
Elvétve akadt élelmiszer-biztonsági gond a nyári táboroknál – összegezhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak a nyári szezonális ellenőrzések mérlegéről kiadott közleményéből.

Hogy főznek a táborokban a gyerekekre?
Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek országosan 155, csaknem 6300 főt ellátó tábor étkeztetési tevékenységét ellenőrizték.
A feltárt hibák jellemzően higiéniai hiányosságokból adódtak.
A kéthetes ellenőrzési időszakban a táborok saját konyháit, valamint az oda beszállító éttermeket és főzőkonyhákat vizsgálták a szakemberek.
A tapasztalatok szerint
- a napközis táborok esetében a szervezők jellemzően háromszori étkezést biztosítottak a résztvevőknek,
- az ottalvós táborokban ezt vacsorával is kiegészítve,
- tízóraira és uzsonnára rendszerint frissen beszerzett, hűtést nem igénylő pékárut, gyümölcslevet és gyümölcsöket kínáltak a táborozóknak.
- jellemzően azokban a táborokban, ahol a fertőtlenítő hatású mosogatás nem volt megoldva, a meleg ebédet egyszer használatos dobozokban szállították ki az élelmiszer-vállalkozók.
Ennyi pénzért táboroztathatja a gyerekét idén nyáronKevesebb gyereket küldenek nyári táborba az idén a szüleik. A táborozó gyerekek több mint fele napközi táborba megy. A táborok ára 10-15 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest. A legnépszerűbbek a sporttáborok, de sok gyereket küldtek katonai táborba is. |
A nagyszámú ellenőrzéshez képest
a hibák mennyisége kismértékű, azok javításáról a táborüzemeltetők minden esetben azonnal intézkedtek.
Az előző évekhez hasonlóan legtöbbször
- a dolgozók érvényes egészségügyi könyvének hiánya (5,8 százalék),
- valamint a nem megfelelő személyi higiénia jelentett problémát,
- a fertőtlenítő hatású mosogatás az ellenőrzések 6,5 százalékában nem volt megoldva.
Ugyanakkor pozitívum, hogy az ételek és élelmiszerek nyomon követését biztosították, a HACCP-ben előírt dokumentumokat többnyire naprakészen vezették.
Kirívó példa is akadt
Kirívó példa egy Heves vármegyei tábor, ahol a
fagyasztókamra meghibásodott, ezért a benne tárolt húsok kiolvadtak.
Ugyanitt az ellenőrök lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, valamint nem nyomon követhető termékeket is találtak, melyeket kivontak a forgalomból, és 109,2 kilogramm alapanyagot megsemmisítettek.
A további nyári akciókon grillsajtokat, szezonális gyümölcsöket, zöldségeket, növényvédő szereket és macskák számára engedélyezett készítményeket, valamint az élő állatok nyári hőségben történő szállítását is ellenőrzik a hatóság emberei, augusztus 15-ig járják elsősorban a fesztiválokat és strandbüféket.
Ajánlott videók




