
Tarolt az Év Bejglije versenyen egy dunaharaszti cukrászda
Tavaly az év diós bejglijét Budapesten, a mákost Gyomaendrődön, ínyenc bejglijét pedig Siófokon sütötték ki, az idén új cukrászok és cukrászdák kerültek reflektorfénybe a kedden megtartott eredményhirdetésen.

Szokásosan nagy volt a lelkesedés, idén is több mint félszáz, összesen 53 bejglit neveztek be az ország különböző cukrászdáiból – hangzott el a Magyar Cukrász és Ipartestület kedd délutáni eredményhirdetésén a Zila Kávéházban.
- Az Év Diós Bejglije cím nyertese 2024-ben Karl Zsolt, a dunaharaszti Karl Cukrászdából,
- Az Év Mákos Bejglije címet Bánki Viktor, a budapesti Még Egy Kiflit kézműves pékségből érdemelte ki,
- Az Év Ínyenc Bejglije címet pedig ugyancsak Karl Zsolt nyerte el Dunaharasztiból, a Karl cukrászdából a bíboros fantázia nevű bejglivel, ebben a kategóriában a cukrászda másik cukrásza, Vámosi Péter a csendes éj mannája kreációval bronzérmet nyert.
Az aranyérmes ínyenc bejgli tölteléke vörösbor, aszalt szilva, dió és birsalmasajt felhasználásával, kurkumával, narancs- és citromhéjjal ízesítve készült.
Az ínyenc kategóriában az 53 bejgli közül 19 versenyzett.
Mutatjuk a további díjazottakat is a három kategóriában:
Az Év Mákos Bejglije verseny
- ezüstérmese: Virágh Krisztina, Némi Kenyér Pékműhely, Budapest
- bronzérmese: Szabó Zsombor Mignon Cukrászda, Debrecen
Az Év Diós Bejglije kategóriában
- ezüstérmet nyert: Fazekasné Both Anikó, Both Cukrászda, Tolna
- bronzérmes: Kiss Károlyné, Major Cukrászda, Budapest
Az Év Ínyenc Bejglije versenyben
- ezüstérmes: téli ambrózia, Promenád kávéház, Vadócz Jenő
- bronzérmes: csendes éj mannája, Vámosi Péter, Karl Kávézó, Dunaharaszti
Visszatérő zsűri, régi és új versenyzők
A zsűri értékelése a mákos bejglivel kezdődött, ami a bejglibe igazán jó tölteléknek számít. A márványozottságot, a tölteléket vizsgálták elsősorban, a tölteléket igen tüzetesen, nem csak az ízét, hanem a mák átdaráltságát is.

Több mákos bejgli ízesítése igen különleges volt a finom, ötletesen párosított adalékoktól a szakmai zsűri összegzése szerint.
A zsűri versenyre biztatja a magyar cukrászokat, az ötödik alkalommal meghirdetett verseny révén nagyon nagy fejlődésen megy át a bejgli, a versenyek, a kihívások jótékonyan hatnak a szakmára. Ezért és
az inspiráló ötletek miatt is nagyon fontos ez a verseny.
A diós bejglit értékelve elhangzott, hogy fontos a bátorság, a kísérletező kedv, a legjobbak közé kerülni komoly reklámérték.
Az ínyenc bejglire 19 süteményt neveztek be.
Körte, pisztácia, sok pekándiós ízesítésű bejgli is volt az ínyencek között, idén igazán finom és jó bejglik születtek.
Voltak megosztó ízű töltelékek is, de a bejglik többségével nagyon elégedett volt a zsűri – hangzott el.
A cukrászok hagyományosan adakozók
Adventi adománykörúttal kötötték össze a versenyt idén, gyermekkórházaknak és mentősöknek vittek bejglit, idén a Magyar Cukrász Ipartestület is csatlakozik a Jónak lenni jó kampányba, így arra biztatja a cukrászokat, hogy minden eladott bejgli után 100 forintot fizessenek be az alapítványnak – mondta Erdélyi Balázs, az ipartestület szakmai elnöke a díjátadó ünnepélyen.
Ajánlott videók




