Turizmus

Megvannak az Év Bejglije verseny nyertesei: diós, mákos és ínyenc kategóriában hirdettek győzteseket

Az Év Diós Bejglijét Budapesten, a mákost Gyomaendrődön, a legjobb ínyenc bejglit pedig Siófokon sütötték ki az idén a Magyar Cukrász Ipartestület zsűrije szerint. A negyedik alkalommal meghirdetett versenyre az ország különböző részeiről több mint félszáz bejglit neveztek be. Három kategóriában három-három, összesen kilenc bejglit díjaztak, a győztesek receptjét az ipartestületi tagok számára közzéteszik, így a Magyarország tortájához hasonlóan több helyen is megkóstolhatják az érdeklődők a legjobbnak ítélt bejgliket.

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén negyedik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. A felhívásra ötvenegy nevezés érkezett, ami kellően nagy versenyszellemet tükröz.

Professional,Confectioner,And,Chef,Making,Cake.,Indoors,Image.,Decorating,And
Fotó: Shutterstock

A mákos bejglikkel kevésbé, a diósokkal és az ínyencekkel annál inkább elégedett volt a zsűri, amely elsősorban a tészta omlósságát biztosító disznózsírt hiányolta több bejgli receptjéből – hangzott el a Zila cukrászdában megrendezett mai eredményhirdetésen.

Az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája verseny mintájára megálmodott cukrászmegmérettetés célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében – összegezte az ipartestület közleménye.

A bejgli védett termék, az ipartestület kezdeményezésére lett az. 

A versenyre ennek megfelelően olyan termékekkel nevezhettek a cukrászdák, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásában a bejgliről megfogalmazott kritériumoknak.

A bejgliversenyt három kategóriában, Hagyományos diós, Hagyományos mákos és Ínyenc kategóriában hirdették meg.

Ilyen karácsonyi ételek kerülnek asztalra a világban – ínycsiklandó galéria

Elképesztő változatosságot mutat, mi kerül a karácsonyi asztalokra az egész világon szétszóródott keresztény hagyományú közösségekben. Vannak átfedések is, az egymással háborúban álló oroszok és ukránok például szinte ugyanazokkal az ételekkel ünnepelnek.

Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, amelynek a jellegét meghatározó alapanyag szerepel az élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt, felhasználható anyagok között. Ilyen például a dió és a mák mellett a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. 

Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

Az Ínyenc kategóriában idén sláger volt a kókusz, a mandula és a mogyoró, 

sokan kombináltak a töltelékbe marcipánt, pisztáciát, gesztenyét, vörös áfonyát. Felbukkant több bejgliben a gyömbér, málna, birsalma, füge, körte, tonkabab, sütőtök, birspálinka, „vilmoskörte vodka” és vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Az Év Diós Bejglije 

A díj nyertese, aranyérmes Lengyel Gabriella – Édes Szelet cukrászda, Budapest,

ezüstérmes Kiss Károlyné – Major cukrászda, Budapest,

bronzérmes Kara József Zoltánné – Erika cukrászda, Kesztölc.

Az Év Mákos Bejglije

A díj nyertese Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd,

ezüstérmes Fazekasné Both Anikó – Both cukrászda, Tolna,

bronzérmes Kiss Károlyné – Major cukrászda, Budapest

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Az Év Ínyenc Bejglije 

A különleges díj nyertese az Adventi pirkadat – Millei Renátó, Dinasztia cukrászda, Siófok. Ez a bejgli egy kardamommal fűszerezett, hagyományos bejglitésztával, aszalt vörös áfonyás, mandulapralinés töltelékkel készült különlegesség.

A kategória ezüstérmese Kelet kincse – Dezső Erika és Magyar Éva, Gerő cukrászda, Nagykanizsa; bronzérmese pedig Földimogyorós füge – Borongics Anett, az ugyancsak nagykanizsai Süti Butik lett.

A különböző kategóriákban is dobogós, legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Auguszt Elemér-különdíjat Kiss Károlyné nyerte a budapesti Major cukrászdából.

 

Év bejgli mákos bejgli cukrász ipartestület bejgli
Kapcsolódó cikkek