BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobb helyzetből indítják az idei ünnepi szezont sertéshústermelők

Idén is fogyasztásösztönző kampány indul a sertéshús népszerűsítése érdekében, arra alapozva, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásban kiemelt helyet foglalnak el a vörös húsok. A kampányindító eseményen elhangzott, hogy a húsiparosok számára az idei év jobb lesz a tavalyinál.

A sertéshús termelése és fogyasztása nemcsak a tradíció része, hanem része a mai modern, kiegyensúlyozott táplálkozásnak és része a jövő magyar agráriumának – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. A tárca a Vidékfejlesztési Program keretei között közel 450 sertéstartással foglalkozó vállalkozás részére csaknem 85 milliárd forint fejlesztési forrást biztosított, és az idén meghirdetett beruházási támogatásokra több száz sertéstartó jelentkezett. Reményeik szerint ez a nagyobb hatékonyságot, magasabb szintű állatjólétet és nemzetközi összevetésben is egy sokkal versenyképesebb hazai sertéságazat fejlődését segíti. Idén a sertéshízó állatjóléti támogatásra 10,2 milliárd forint áll rendelkezésre – tette hozzá.

20240306_TescoHusvet_033_VZ, sertéshús
A sertéshús iránti kereslet az ünnepek idején felerősödik / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Magyarországon évente körülbelül 30 kiló sertéshús fogy fejenként, ezzel a baromfi után a második legnépszerűbb húsféle. Az ágazat ugyanakkor számos viszontagságon ment keresztül az elmúlt években, hiszen az afrikai sertéspestis, vagy a koronavírus-járvány rendkívüli módon megviselték. Ha a kihívások nem is múltak el, a szektor ma már újra stabil pályára állt – mondta az államtitkár.

A vörös húsokkal kapcsolatos korábbi ellenérzések eltűnni látszanak – mondta Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető-helyettese. Szerinte ma már a táplálkozási szakemberek is elismerik, hogy a vörös húsoknak – azok ásványianyag- és vitamintartalma miatt – helye van a kiegyensúlyozott táplálkozásban. A sovány húsok, mint például a karaj nagyszerűen beilleszthetők az egészségtudatos étrendbe, ráadásul változatosan elkészíthetők.

Az elmúlt két évet vizsgálva az idei év egy kicsit jobb képet mutat, az ágazat várhatóan növekedéssel zárja az évet

 

– mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnöke. A húsfeldolgozás és tartósítás a várakozások szerint 5-6 százalékos volumennövekedést mutat, a készítménygyártásban pedig ennél is magasabb lehet az emelkedés. Éder azt is elmondta, hogy eközben a belpiacon fokozódik az importnyomás, letörve így a magyar beszállítói árakat.

Az Agrárminisztérium, az AMC és a Magyar Húsiparosok Szövetsége idén „Ünnepeljen malaccal” címmel indította el fogyasztásösztönző kampányát, amelybe influenszereket is bevontak, december 5–12. között pedig nyereményjátékot az AMC közösségi oldalán, amelynek fődíja egy sertéstermékekkel teletöltött hűtőszekrény lesz.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.