Az élelmiszereken található szavatossági dátum általában nem azt jelzi, hogy az adott étel mikor fog megromlani, hanem azt, hogy a gyártó meddig tudja garantálni a termék minőségét és fogyaszthatóságát – írja az In a Haszonra hivatkozva.
Persze például
a friss húsok kivételt képeznek – ennél a termékkörnél szigorúan kell vennünk a szavatossági időt.
Ugyanakkor sok termék létezik, amely a lejárat után is teljes mértékben fogyasztható.
Talán kevesen gondolnák, de ilyen az UHT tej is, illetve a joghurt. Az előbbi hét hónapig, az utóbbi pedig még két hétig fogyasztható, miután lejárt, persze csak bontatlan csomagolásban.
A sütőolajnál további két hónap az az idő, amíg még biztonságosan felhasználható, de ha kellemetlen szagot, esetleg avasságot tapasztalunk, akkor inkább cseréljük le.
Jó hír a ketchup és a mustár kedvelőinek, hogy ezeket a termékek is nyugodtan fogyaszthatók a szavatossági idejük lejárata után is: ha bontatlanok, akár 9 hónapig is felhasználhatók, a majonéz hűtve még 6 hónappal később is fogyasztható.
Nem kell aggódni a lekvár miatt sem: a házi változat általában még évekig teljesen jó,
a bolti pedig általában egy évvel a lejárati ideje után is fogyasztható. A különböző csokik, kekszek, aszalt gyümölcsök három hónappal a szavatossági idejük utánig fogyaszthatók, míg a müzli általában még nyolc hónapig ehető.
Legtovább a száraz tészta használható fel a lejárati dátuma után – még további egy-két évig meg lehet főzni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.