Nem kell kidobni - a lejárt élelmiszerek még sokáig fogyaszthatóak, de nem árt az óvatosság
Az élelmiszereken található szavatossági dátum általában nem azt jelzi, hogy az adott étel mikor fog megromlani, hanem azt, hogy a gyártó meddig tudja garantálni a termék minőségét és fogyaszthatóságát – írja az In a Haszonra hivatkozva.

Persze például
a friss húsok kivételt képeznek – ennél a termékkörnél szigorúan kell vennünk a szavatossági időt.
Ugyanakkor sok termék létezik, amely a lejárat után is teljes mértékben fogyasztható.
Talán kevesen gondolnák, de ilyen az UHT tej is, illetve a joghurt. Az előbbi hét hónapig, az utóbbi pedig még két hétig fogyasztható, miután lejárt, persze csak bontatlan csomagolásban.
A sütőolajnál további két hónap az az idő, amíg még biztonságosan felhasználható, de ha kellemetlen szagot, esetleg avasságot tapasztalunk, akkor inkább cseréljük le.
Jó hír a ketchup és a mustár kedvelőinek, hogy ezeket a termékek is nyugodtan fogyaszthatók a szavatossági idejük lejárata után is: ha bontatlanok, akár 9 hónapig is felhasználhatók, a majonéz hűtve még 6 hónappal később is fogyasztható.
Nem kell aggódni a lekvár miatt sem: a házi változat általában még évekig teljesen jó,
a bolti pedig általában egy évvel a lejárati ideje után is fogyasztható. A különböző csokik, kekszek, aszalt gyümölcsök három hónappal a szavatossági idejük utánig fogyaszthatók, míg a müzli általában még nyolc hónapig ehető.
Legtovább a száraz tészta használható fel a lejárati dátuma után – még további egy-két évig meg lehet főzni.


