BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtalálják a vevőt a prémium marhahúsok – hajlandóak vagyunk megfizetni a minőséget

Egyre nagyobb fókusz irányul a gasztronómiára Magyarországon és a régióban. Megkérdeztünk egy erdélyi prémium marhahúst előállító és forgalmazó céget, hogy mik a legfrissebb trendek a piacon. Válaszukból többek között az is kiderült, hogy a szegmensben a fenntarthatóság és az etikus állattartás egyre fontosabbá válik. A tudatos fogyasztók hajlandóak magasabb árat fizetni azokért a húsokért, amelyek környezetbarát módon készülnek.

A prémium marhahúsok iránti kereslet fokozatos növekedést mutat – mondta a Világgazdaságnak Kari András, a Marble ügyvezetője.

Marble, prémium húspiac Kari András hús szarvasmarha
A prémium húsok egyre népszerűbbek / Fotó: Marble

Felhívta a figyelmet arra, hogy egyre nagyobb fókusz irányul a gasztronómiára úgy Magyarországon, mint Romániában, Erdélyben. Hozzátette, hogy sok helyen, főleg vidéken még inkább a tradicionális húsfogyasztás, a sertés és a csirke dominál, ám a városiasodott rétegek részéről megjelent az érdeklődés a prémium termékek iránt. Ez főként

a fine dining éttermek, gasztrobloggerek, a kézműves burgerkultúra, a BBQ közösségek és a „farm-to-table” mozgalmak térnyerésének köszönhető.

Ők a tipikus prémium marhahúsfogyasztók

A prémium marhahúst jelenleg főként nagyvárosokban keresik a magasabb jövedelmű, tudatos vásárlók, BBQ-rajongók, séfek, hobbiszakácsok. Köreikben a steak kultúra egyre népszerűbb – fűzte hozzá. Kiemelte, hogy a keresletre való tekintettel az éttermek is előszeretettel használják a minőségi marhahúsokat ételkreációik alapanyagaként, illetve a prémium húsboltok és delikáteszüzletek kínálatában is megtalálhatóak.

Hargita megyéből érkezik a prémium marhahús

A Marble Erdély szívéből érkezik, ahol az Angus marhákat a természet közelségében nevelik,
kiemelt hangsúlyt fektetve takarmányozásukra. A saját, modern üzemmel rendelkező márka
a „farmtól az asztalig” filozófia mentén dolgozza fel és csomagolja a termékeit. A kínálatban
érlelt steakek (Rib Eye, T-Bone, Tomahawk), sous-vide különlegességek (osso-bucco,
marhapofa, bordák), darált hús, gulyáshús, valamint szárított kolbász- és
szalámikülönlegességek is megtalálhatók.


Kérdésünkre elmondta, hogy a prémium marhahúsok vásárlását elsősorban

  • a minőség,
  • az eredet
  • és a fogyasztó bizalma

befolyásolja. A vásárlók tudni akarják, honnan származik a hús, milyen fajtából származik, hogyan tartották és mivel etették az állatot. Fontos számukra a hús frissessége, márványozottsága, érlelése, valamint az, hogy a termék mögött hiteles történet és átlátható termelési lánc álljon. Bár az ár magasabb, a vásárlók elvárják, hogy az élmény és az ízvilág ezt visszatükrözze.

Kiemelte, hogy az egészségtudatosság, a környezeti szempontok, valamint a vásárlás kényelme – online elérhetőség, jó csomagolás, világos információk – szintén fontos tényezők. A döntést gyakran érzelmi szempontok is befolyásolják – egy jó steak vagy BBQ-élmény emléke visszatérő vásárlókat hozhat.

Sok fogyasztó tudatosan támogat helyi gazdálkodásokat

Azt látjuk, hogy egyre több a tudatos vásárló, akiknek fontos szempont a hús származási helye, de nem önmagában az ország neve határozza meg a döntést, hanem a mögötte álló minőség, átláthatóság és megbízhatóság – emelte ki Kari András. Az erdélyi eredet egyfajta természetközeli frissességet, rövidebb ellátási láncot eredményez. Emellett sok fogyasztó tudatosan támogat helyi gazdálkodásokat, különösen, ha a termék mögött hiteles történet és fenntartható szemlélet áll.

Arról is beszélt, hogy az éttermi környezetben a prémiumhús-fogyasztás elsősorban élményszerű: a vendégek különleges alkalomra vagy gasztronómiai kalandként választanak minőségi steaket vagy más marhahúsos fogást.

Itt kiemelten fontos a hús származása, fajtája és elkészítési módja, amelyet az éttermek gyakran hangsúlyoznak is az étlapon 

– fűzte hozzá. A vendégek elvárják, hogy a minőség a tálalásban, a kiszolgálásban és az étterem atmoszférájában is megjelenjen.

Otthonra is egyre gyakrabban veszünk prémium marhahúst

Egyre gyakoribb a prémium húsok tudatos vásárlása otthoni főzésre is, különösen a hobbiszakácsok, BBQ-rajongók és minőséget kereső családok körében. Ezek a fogyasztók előre megtervezik a menüt, utánajárnak a hús típusának és eredetének, és gyakran közvetlenül a termelőtől vagy specializált boltokból vásárolnak. Fontos számukra

  • az ár-érték arány,
  • a hús minősége,
  • érleltsége,

és hogy az adott vágás megfeleljen a tervezett recepthez vagy elkészítési módhoz.

Míg az éttermi fogyasztás inkább alkalmi és élményközpontú, az otthoni főzés során egyre nagyobb szerepet kap az edukáció, a kontroll és a személyes élvezet.

FRANCE - THE URBAN BUTCHER'S SHOP
Egyre többet vagyunk hajlandóak fizetni a prémium húsokért / Fotó: Hans Lucas via AFP

Hajlandóak vagyunk fizetni a minőségért

A hazai prémium marhahús fogyasztók általában tudatosak, de nem föltétlenül árérzékenyek a klasszikus értelemben, vagyis hajlandóak többet fizetni, ha a termék indokolja az árat, megjelenik benne egyértelműen a minőség, az élmény és a bizalom.
Azon kérdésünkre, hogyan befolyásolják a gasztronómiai trendek a prémium marhahúsok iránti keresletet, elmondta:

jelentős hatást gyakorolnak a keresletre.

Ezen kívül a közösségi média szerepe is fontos tényező, mivel egyre többen kísérleteznek új ízekkel, és próbálnak otthon különlegesebb fogásokat készíteni marhahúsból. A platformokon megjelenő tartalmakban az ilyen jellegű termékek fogyasztásához gyakran különböző életstílusokat is társítanak: például a country vagy cowboy életképek, valamint az elegancia és a high-class étkezés koncepcióját. Mindez kapcsolódási vágyat válthat ki a fogyasztóból, hiszen

az étkezés nem csupán az ízekről, hanem az életmódról, a státuszról és az élményről is szól.

Kiemelte, hogy a prémium marhahúsok piacán a fenntarthatóság és az etikus állattartás egyre fontosabbá válik. A tudatos fogyasztók hajlandóak magasabb árat fizetni azokért a húsokért, amelyek környezetbarát módon készülnek és biztosítják az állatok jólétét. A fenntartható gazdálkodás és az etikus állattartási gyakorlatok növelik a vásárlói bizalmat, így keresletet generálnak az ilyen típusú termékek iránt. Az átlátható kommunikáció és az állatjóléti garanciák kulcsfontosságúak a prémium húsok piacán, mivel a vásárlók egyre inkább a felelősségteljesen előállított húsokat keresik.

Optimista a prémium hús piaca

A prémium marhahús piaca Magyarországon a minőség és fenntarthatóság iránti növekvő keresletnek köszönhetően kedvező jövő elé néz. A fogyasztók egyre inkább hajlandóak többet fizetni a fenntartható és etikus módon előállított húsokért, miközben

az árérzékenyebb vásárlók körében is megfigyelhető a termékekkel való kísérletezési hajlam.

Kihívást jelent az árérzékeny fogyasztói réteg, az emelkedő termelési költségek, valamint az olcsóbb import húsokkal való verseny, amelyek előállítási költsége jóval alacsonyabb mint az Európai Unióban termelt terméké – jegyezte meg az ügyvezető. Hozzátette, hogy ugyanakkor számos lehetőség is kínálkozik: a prémium minőség iránti kereslet növekedése, a gasztronómiai trendek erősödése, valamint a tudatos, minőséget kereső vásárlói réteg bővülése mind kedvezően hatnak. További potenciál rejlik az exportpiacokban – hangsúlyozta Kari András.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.