A jelenlegi helyzet alapján normál terméssel számol, és szélsőségektől mentes eper- (szamóca-) szezont vár a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, de az időjárás hirtelen változásai egy hét leforgása alatt megváltoztathatják a szamócapiac helyzetét, negatív és pozitív irányba egyaránt. Idén a vegetációs időszak normális ütemben zajlik, a tavalyi extrém koraiság rendeződni látszik, az állományok fejlettsége két héttel van lemaradva az egy évvel ezelőtti állapothoz képest, így az eper főszezonja a napokban kezdődik.
A jelen állás szerint nem lesz átfedés a fóliasátras, illetve a szabadföldi áru között, legfeljebb a szüret végén mutatkozhat némi átfedés, de ezt a jelenséget még nagymértékben befolyásolhatja az időjárás. Az üvegházi termesztésben lévő állományokat már javában szedik, 3-4 hete tart a betakarítás, így lassan ott befejeződik a szüret (ezek azonban alapvetően néhány hektárról származó mennyiségeket jelentenek). A fűtött fóliás állományokban szintén elkezdődtek a nagyobb mennyiségű gyümölcsbetakarítások, de a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően a hidegfóliás szamóca is hamarosan megjelenik a hazai piacon: fóliasátor alatt egyes termelők április közepén elkezdték szedni
A termelők, úgy látják, hogy a szabadföldi szamócát május közepétől lehet szedni.
A termelői árak eddig kiegyensúlyozott szinten mozogtak, az előző évek hasonló időszakának megfelelően, vagy inkább felette:
a tavalyi évhez képest a termelők az első hetekben 10-20 százalékkal magasabb áron értékesítették a terményt, mint az előző évben, elmondásuk szerint ekkor kilónként 2500–3500 forint között mozgott az érték.
A magyar szamóca fogyasztói ára áprilisban még jellemzően a 2000–4000 forint per kilogrammos tartományban mozog, mert a jóval magasabb termelési költséggel járó fóliás és üvegházi termesztésből származik a gyümölcs. A spanyol, illetve görög szamóca sokkal olcsóbban (akár fél áron) jelen van ebben az időszakban a piacon, köszönhetően elsősorban annak, hogy ezen országokban ilyenkor már az olcsóbb szabadföldi termelésből származik a termés. Ennek ellenére sok hazai fogyasztó a drágább, de sokkal jobb ízű magyar szamócát részesíti előnyben. Pont amiatt, hogy a hazai fogyasztók a tapasztalatok szerint tudatosan a hazai gyümölcsöt részesítik előnyben, nagy problémát okoz a magyar piacon a szamóca eredetére irányuló megtévesztés.
Gyakori eset, hogy az importszamócát faládába átcsomagolják, és magyar szamócaként értékesítik az eladók, megtévesztve ezzel a fogyasztókat a gyümölcs eredetéről – ez nem specifikusan magyar probléma, például Lengyelországból is minden évben érkeznek ilyen hírek.
A szamóca hazai termőterülete az elmúlt években jelentősen nem változott. Megjegyzendő azonban, hogy a 2008. és 2015. év közötti jókora növekedés után – akkor 500 hektárról 800 hektárra emelkedett a termőterület – folyamatos évenkénti enyhe területi csökkenés következett be. Jelenleg hozzávetőleg 700 hektáron termelik a szamócát, különböző termelési módokban és termesztéstechnológiai változatokban, évente változóan 8-10 ezer tonna mennyiségben.
A területi csökkenés és a stagnálás egyik fő okozója a munkaerőhiány. A szamóca kifejezetten munkaerő-igényes ágazat, rövid szezonja miatt pedig nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő megléte. Területi csökkenéshez vezetett a kétéves kultúrák felszámolása is, sokan egyéves kultúrára váltottak, és vontak is ki területeket. Nem utolsósorban pedig az importált termékek által kikényszerített, erőteljes árverseny rontja a termelők versenyképességét.
Az elmúlt években nagyságrendileg 2000-3500 tonna importszamóca érkezett az országba, elsődleges származási helye Spanyolország a teljes importmennyiség több mint felével. Jelentősebb mennyiség érkezik Görögországból, Hollandiából és Olaszországból. Egyre nagyobb szerepe van az utóbbi két évben a román szamócának is a hazai ellátásban, ami éppen a főszezonban erősen lenyomja az árakat, ezzel is rontva a magyar szamóca piaci helyzetét. Különösen rontja a magyar termelők morálját, és nehezíti piacon való helytállásukat, hogy a román szamóca behozatala és értékesítése jellemzően sokkal lazább adminisztratív fegyelem mellett történik, míg a hazai termelők munkáját számos bürokratikus folyamat nehezíti, mint az
Az enyhe tél miatt téli fagykárok nem alakultak ki ebben az évben, és az enyhe ősz, illetve a napsütésben gazdag február és március is nagyon kedvező volt a növények fejlődése, a virágzatok, illetve virágkezdemények kialakulása szempontjából. Az aszályos tavasz ugyan egyetlen mezőgazdasági kultúrának sem kedvez, de a szamócát azért érinti kevésbé negatívan, mert 100 százalékban öntözött kultúráról van szó.
A március közepi és április elején bekövetkezett éjszakai fagyok a fóliás állományokban nem okoztak érdemi károkat, míg a szabadföldi állományokban jellemzően 20–50 százalék közöttire becsülhető a virágkárosodás, hozzátéve, hogy elsősorban a korai fajtáknál és azokban az állományokban, ahol az erős lehűlés miatt még fátyolfóliás takarással sem tudták tökéletesen megvédeni a virágokat, virágkezdeményeket. A későbbi érésű, illetve virágzású fajtáknál és az enyhébb lehűléseket elszenvedő termesztőkörzetekben ennél mérsékeltebb a virágkárok mértéke.
Elvitte a kajszi nagy részét a fagy, több tízmilliárdos a kár a gyümölcsösökben
A hazai gyümölcstermő terület 80 százalékát érintették az áprilisi fagyok – közölte felmérése eredményét a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A 7-e és 10-e közötti lehűlések okozta terméskiesés mértékére még nehéz prognózist adni, de az biztosnak látszik, hogy a 120 milliárd forint termelési értékű gyümölcságazatban több tízmilliárd forint fagykár keletkezett.
A szabadföldi állományokat ért tavaszi fagyoknak az országos termésre kifejtett hatása még nehezen becsülhető, de mivel a szamócaállományok nagyobb része ma már fóliatakarás alatt van, illetve ilyen mértékű virágkárok még nem feltétlenül drámaiak, az eddigi fagykárok alapján még nem számítanak drasztikus terméskiesésre: országos viszonylatban 15-20 százalék körüli terméskiesés prognosztizálható. Ez önmagában azonban nem lesz drasztikus hatással a piacra, illetve az árakra.
Sokkal nagyobb lesz a jelentősége az időjárás alakulásának a következő egy hónapban. A szamóca ugyanis az időjárás pillanatnyi alakulása függvényében képes arra, hogy néhány nap alatt (egy meleghullám esetén) összetorlódik az érés és a rövid távú kínálat, ami az árak zuhanásához vezet. Azonban ugyanígy előfordulhat az ellenkezője is: egy csapadékos periódus alatt kiesik a szabadföldi szüret vagy maga a termés, így a kínálat erős korlátozottsága miatt emelkednek az árak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.